Какъв празник почита православната църква на 26-ти август? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 26-ти август.

Според легендата жестоките гонения срещу християните по време на управлението на император Максимилиян. Много християни се скрили в планините около Никомедия. Но войниците открили 230ма християни в пещерата и те били отведени при императора, който наредил да ги хвърлят тъмница и да бъдат подложени на жестоки мъчения.

Адриан и Наталия били съпрузи от Никомедия. Адриан бил богат езичник, който виждал терзанията на християните. Той бил впечатлен от търпението им и ги попитал каква награда ще им даде техният Бог. Тогава Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан и той поискал също да бъде съден като християнин. Император Максимилиян се разгневил и заповядал да го оковат във вериги и да го хвърлят в тъмница. След това довели и съпругата му Наталия, която била докрай до него. Адриан бил непоколебим. Двамата били осъдени на смърт след огромни изпитания. Телата им били отнесени от християни в град Византион и били погребани.

Днес имен ден празнуват Адриян, Адриан, Адрияна, Адриана, Ади, Наталия, Наташа, Натали, Натанаил. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!