Какъв празник почита православната църква на 16-ти март? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 16-ти март.

На 16-ти март православната църква почита паметта на Свети апостол Аристовул Британски, от Седемдесетте апостоли, както и на Свети Савин и Свети Папа (Папий).

Според легендата Свети Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на Свети апостол Варнава, и двамата от числото на седемдесетте ученици Христови. Бил спътник в пътешествията на великия апостол Павел и помощник в неговите проповеднически трудове. От него бил ръкоположен за епископ на Британия (Англия), където претърпял много страдания, но с благодатното си слово и светия си живот успял да постави основи на християнството в тази страна. Той устроил добре Църквата, поставил свещеници и дякони и там умрял в дълбока старост.

Свети Савин бил египтянин от град Хермопол и старейшина на града. Във време на Диоклетиановото гонение против християните той се оттеглил край едно далечно село с много други християни и се затворил в една колиба, където прекарвал в пост и молитва. Но един просяк, комуто Савин бил сторил голямо добро, го издал на властта. Както Юда предал Христа, така и тоя бедняк за две жълтици издал своя благодетел. Савин и шестима още християни били хванати от царските войници и отведени на съд. След големи мъки Савин бил хвърлен в р. Нил, където и предал Богу душата си в 299 година.

Свети Папа бил родом от Ликаонския град Ларанда и живял по време на управлението на император Максимиан. Заради изповядването на Христовата вяра бил предаден на мъчения в родния си град.

На 16-ти март имен ден празнуват Савин, Жельо и Вильо. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!