Какъв празник почита православната църква на 28-ми октомври? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 28-ми октомври.

На 28-ми октомври православната църква почита паметта на Света Великомученица Параскева.

Според преданието тя се е родила в християнско семейство в Икония, Мала Азия. Тя била единствено дете в семейството и наследила голямо богатство. Но тъй като била възпитана в християнските ценности, тя била безразлична към земните блага. Параскева се отдала на скромен живот и раздала наследството си на гладните и бедните.

Но по този начин тя разгневила съгражданите ѝ езичници. Тя била заловена през 303 година, когато започнали гоненията срещу християните. Девойката била изпратена на съд, но съдията останал запленен от красотата ѝ. Той се опитал да я склони да се отрече от вярата си с благи думи и я поискал за своя съпруга. Параскева била готова да изтърпи всякакви страдания, но не и да се отрече от вярата си. Тогава съдията се разгневил и наредил християнката да бъде жестоко пребита. Но Бог лекувал раните ѝ и ѝ давал необикновена сила.

Неочаквано за всички един ден Параскева пожелала да отиде в езическото капище. Тогава съдията се обнадеждил, че тя ще се покае. Но тя съборила идолите с поглед и молитва. Съдията обезумял от безсилие и заповядал тя да бъде изгорена на клада.

Днес църквата почита паметта на Свети мъченици Тарентий и Неонила, както и на преподобни Стефан Саваит.

На 28-ми октомври имен ден празнуват Параскева, Лъчезар, Лъчезара. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!