Какъв празник почита православната църква на 21-ви февруари? Кой празнува имен ден днес?

Ето кой празнува имен ден на 21-ви февруари.

На 21-ви февруари православната църква почита Свети Евстатий.

Преданието разказва, че той е бил страдалец за Христовата вяра по време на 10-то гонение против християните.

Свети Евстатий бил избран единодушно за епископ на Антиохия от християните. Той взел участие в Първия Вселенски събор през 325 година на тази длъжност, където твърдо защитавал православното учение против еретика Арий.

За него се знае още, че през 326 година той отишъл току-що просветена с християнската вяра Грузия, за да постави пастири за новопокръстените.

След това той продължил да се занимава с църковните дела. Бил уважаван и обичам от християните, тъй като бил човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След смъртта на император Константин Велики през 337 година, синът му Констанций станал цар на източната част на Римската империя. Той покровителствал арианите, които придобили над него такова влияние, че самовластно преследвали и угнетявали всички, които държали истинското учение на вярата. А тези, които не се съгласявали с тях, били лишавани от сан, пращани на заточение и подлагани на непрекъснати гонения. Така те изгонили цариградския епископ Павел, опитали се да погубят и Атанасий Александрийски.

Някои от тях, отивайки в Йерусалим за освещението на храма „Свето Възкресение", дошли и в Антиохия с тайно намерение да свалят Евстатий. Епископът, който не подозирал техните зли намерения, ги приел с най-голяма радост. Те организирали веднага събор, на който започнали да разглеждат делата и вярата на Евстатий. Всичко вече било предварително уредено и решено от тях. Измислили клевета против благочестивия епископ, като го обвинили в безнравствен живот и ерес и съобщили решението си на императора. По този начин те възбудили в Антиохия народно вълнение и след това свалили Свети Евстатий и го пратили на заточение в Тракия заедно с някои презвитери и дякони, които не искали да се разделят с него. Свети Евстатий умрял във Филипи през 360 година.

На 21-ви февруари имен ден празнуват Евстатий и Евстатия. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!