Какъв празник почита православната църква на 7-ми юли? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 7-ми юли.

На 7-ми юли православната църква почита празника на Света великомъченица Неделя (Кириакия).

Според легендата тя е родена в Никодимия. Света Неделя била дългоочаквано дете на благочестивите Евсевия и Доротей. Още от ранна детска възраст тя се посветила на Бог и взела решението цял живот да пази целомъдрие.

Света Неделя станала умна и красива девица. Имала много предложения за брак, но тя отказвала на всички, защото се е сгодила за Исус. Но знатен младеж се обидил от отказа ѝ и съобщил на император Диоклетиан, че семейството на девойката изповядва християнската вяра.

Тогава императорът заточил родителите ѝ в град Мелитин, където те страдали мъченически. Света Неделя била подложена на мъчения, но Христос ѝ се явил в затвора и я изцерил от раните ѝ. След това тя била посечена с меч, защото не се отказала от Христос.

Разрешили ѝ да се помоли преди смъртта си на лобното си място. Веднага след това тя предала душата си на Господа, без да е посечена. Датата била 7 юли 289 година.

Мощите ѝ били пренесени от българските царе Асеновци в Търново - столицата на Второто българско царство.

Житието ѝ е запазено на старобългарски език и е написано от Свети Евтимий, патриарх Търновски. Той е превел и името на мъченичицата от гръцки на български Кириакия-Неделя.

На 7-ми юли имен ден празнуват Неделина, Неделин, Недялка, Неделчо, Недялко. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!