Какъв празник почита православната църква на 24-ти юли? Кой празнува имен ден днес?

Ето кой празнува имен ден на 24-ти юли.

На 24-ти юли православната църква почита паметта на Света великомъченица Христина.

Според преданието тя била родена в град Тир. Управител на града бил баща ѝ, който бил езичник. Самото име на Христина било като пророчество, според което девицата ще стане християнка, Христова рабиня и невеста.

Девойката пораснала и стигнала до познанието за Бог. Тя не одобрявала езическите вярвания и поради тази причина счупила златните и сребърни идоли в дома на родителите ѝ. Баща ѝ се разгневил от постъпката на Христина, а тя признала вярата си в Христа, без да се страхува.

След това баща ѝ я подложил на страшни мъчения, но младото момиче изтърпяло всичко с непоколебима твърдост. След изтезанията баща ѝ наредил да я хвърлят в тъмница, но внезапно починал.

Новите управители в град Тир били Дион и Юлиян. Те продължили с изтезанията на мъченицата. Накрая Юлиян заповядал тя да бъде наказана със смърт. Христина била прободена с железни копия и предала святата си душа в ръцете на Господ.

На 24-ти юли имен ден празнуват Христина. Христин. Кристина, Кристин, Кристиян. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!