Забелязвала ли си, че на гърба, под яката, на някои мъжки ризи има малка примка? Чудила ли си се за какво служи? Е, сега ще ти разкажем.

Както можеш да се досетиш, в миналото хората не са имали закачалки и големи гардероби с множество чекмеджета. Затова дрехите най-често са висели на куки. Тези малки примки са били предназначени за закачане на ризите.

Първоначално те са въведени от моряците, които в бързината закачали дрехите си на корабните куки. Скоро това малко удобно приспособление напуснало пределите на корабите и завзело уличната мода. То станало много популярно през 60-те години на миналия век в САЩ заради т.нар. „оксфордски ризи”, които се закопчават догоре и изглеждат строги и официални.

По-късно тези ризи дори стават част от любовните традиции в престижните университети от Бръшляновата лига. Дамите, които смятали някой младеж за симпатичен, късали примката на ризата им, което често водело до късането на голяма част от ризата. А понякога младежите сами режели примките, за да покажат, че вече са заети.

Примката била възприета от множество модни брандове, но днес има само декоративна функция.