За втора поредна година българското издание на Forbes подреди най-успешните звезди на спорта и шоубизнеса в класацията Топ 70 на българските знаменитости. И за втора поредна година на първо място е спортист. След миналогодишното първенство на Бербатов, този път начело е Григор Димитров. 

Димитров е избран неслучайно - през последната година той отбеляза огромен напредък както на корта, така и в личния си живот, където негова партньорка е Маша Шарапова. Младият българин се включи и в редица рекламни кампании.

Ето звездната десетка от списъка:

1 - Григор Димитров

2 - Кубрат Пулев

3 - Графа

4 - Магърдич Халваджиян

5 - Слави Трифонов

6 - Димитър Бербатов

7 - Любо Нейков

8 - Асен Блатечки

9 - Мария Илиева

10 - Лили Иванова

 

Критериите, които Forbes вземат под внимание при изготвянето на списъка, са същите, по които американското издание вече повече от 15 години подрежда звезди:

- Успех в своята област и конкретни постижения през изминалата година
- Участие в проекти, различни от основната сфера на дейност – например развитие на собствен бизнес, участие в рекламни кампании, ангажираност с благотворителни инициативи
- Участие в телевизионни проекти и предавания, присъствие по страниците на списания
- Активност в социалните мрежи

Тези критерии обясняват челните позиции на продуценти като Халваджиян, Трифонов и Нейков, както и на музиканти, които се ангажират с продуцирането на млади изпълнители, каквито са Графа и Мария Илиева. Графа, който за втора поредна година е първенец сред звездите на шоубизнеса, е и на корицата на новия брой на списанието.

Класация със силно спортно начало, няколко впечатляващи скока и сериозни дебюти, обобщават от Forbes.

Макар мъжете да имат преобладаващо присъствие (51 към 19), в двата края на възрастовия спектър са дами – най-младата участничка в селекцията е на 19 г. - топмоделът Кремена Оташлийска, а най-възрастната – на 75 г. - Лили Иванова. Криско скочи с цели 54 позиции спрямо миналогодишното си класиране, а най-високият дебют е на 21-ва позиция за продуцентът Нико Тупарев. С впечатляващ дебют е и младата звезда Михаела Филева, която влиза директно на 31-во място.

Любопитна особеност на класацията, а и на шоубизнеса в България е фактът, че известните личности вече не се ограничават с изяви само в една област – известни актьори се превъплъщават в ролята на телевизионни водещи, музиканти и модели стават актьори или звезди в реалити предавания. През последната година сериозно се промени и музикалният пейзаж у нас – знаменитостите от попфолка са изместени от новите рап сензации, чиито нови песни за часове се превръщат в хитове.