Насладете се на студените дни с домашно приготвени гризини с пармезан. Споделете времето си с любимите хора на топло, хапвайки тези невероятни соленки. Насладете им се с чаша чай или вино.
Необходими продукти:
- 1 чаена лъжица суха мая
- 2 чаени лъжици захар
- 250 милилитра хладка вода
- 60 грама разтопено масло или зехтин
- 2 супени лъжици зехтин (ако се ползва зехтин, пропусни това)
- Половин чаена лъжица сол
- 1 чаена чаша настърган пармезан (може да го замените и с кашкавал)
- 375 грама брашно
Приготвяне:
Първата стъпка е да смесите маята и захарта в топлата вода. Прибавете една-две лъжици от брашното, за да се получи смес. Покрийте я с кърпа и я оставете да шупне на топло. Това ще отнеме десет минути. Към втасалата мая се прибавят всички останали продукти. Полученото тесто отново се оставя на топло да втаса.
Полученото тесто се разделя на четири равни части. Всяка от тях се разрязва на десет равни части, като от всяка се оформя тънка пръчица. Нареждат се върху тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 210 градуса за 18-20 минути или докато се зачервят приятно.
От полученото тесто ще оформите около 3 тави с гризини. Може да ги изпечете заедно във фурната.
Източник: My Cooking Book Blog