От шоколадовите кексчета с течен център, през пицата с пресни домати и много моцарела, до голямата и сочна пържола - няма човек, който да може да каже „не” на подобни изкушения. Докато някои от тях са ти любими обаче, други могат да накарат обаче стомахът ти постоянно да къркори, включително и след хранене. Тези позиви могат да означават само едно - имаш сериозен дефицит на важни минерали и витамини. Как обаче да се пребориш със себе си, когато всичко, което душата ти иска е сочен бургер? Чети надолу и ще разбереш.

Защо се чувстваш гладна, дори и след като вече си яла и защо този модел се повтаря постоянно

Вълчият апетит наистина е в състояние да подлуди човек. Желанието за сочен бургер може да дойде толкова спонтанно, че в 1 през нощта да хукнеш в търсене. Знаеш ли обче, че гладът не е основната причина да ти се хапва нещо определено? Нуждата от храна идва тогава, когато тялото ни вече е усвоило определени ценни вещества и чрез нея се опитва да си възвърне баланса. Понякога обаче, чувството, че можеш да изядеш света, има навика да се появи, когато си загрижена или напрегната. Причината е, че тялото ти започва да освобождава по-голямо количество кортизол, по-известен като хормона на стреса. И тъй като мозъкът на човек има способността да помни кои са били храните, които са ни правили щастливи, точно тогава се усилва и чувството на глад, а ние изпитваме неистовото желание да хапнем нещо, съдържащо захар, мазнини или защо не и двете… Така, стресът отключва т. нар. емоционално хранене, което има за цел да използва храната като средство да се почувстваш по-добре и да задоволи моментните си емоционални нужди. То може да бъде следствие от преживян по-тежък момент (раздяла, неудовлетвореност от себе си, безизходица, страх, неувереност или дори смърт) и да търси единствено начин да се справи с физически прояви на емоционален проблем, благодарение на храната.

Друга възможна причина за това, че ти се хапва нещо конкретно, е че тялото ти може би има нужда от промяна. И без да си признаваш, сме сигурни, че поне няколко веднъж седмично ти се случвала да ти се дояде шоколад около 16:00 часа. Всеки ден? Добре дошла, в клуба! Трябва да си наясно обаче, че това често е сигнал не за глад за сладко, а за умора от дългия работен ден, когато всичко, кето искат тялото и мозъкът ти са почивка и малко раздвижване. Тогава те съветваме да станеш, да се протегнеш, да направиш една 10-минутна разходка навън и да се опиташ да не мислиш за пустия шоколад. А ако все пак не можеш да устоиш, хапни един плод или лъжичка мед.

Тъй като не всички храни влияят на тялото ни по един и същи начин, оказва се, че хората, които спазват някаква диета или хранителен режим, също биха могли да изпитват глад към точно определени храни. Един прост пример – ако не хапваш достатъчно месо, риба и млечни продукти, а се храниш предимно с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и боб, то най-вероятно имаш недостиг на протеини и белтъчини, за сметка на фибрите.

Решението: Без значение колко безсилнa се чувстваш пред храната и чувствата си, би могла да се опиташ да се промениш в по-положителна посока. Като начало предприеми сериозни мерки и се опитай да елиминираш източниците на стрес, колкото и да ти бъде трудно. Опитай също така да не се влияеш толкова в емоционално отношение, особено ако е за неща и хора, за които не си струва да хабиш нервите си. Запиши се на спорт или поне започни да се разхождаш всеки ден, за да можеш да разсееш мозъка си с нещо различно от мисълта за “това шоколадче или онова чипсче”. Направи така, че всеки ден да си позволиш да спиш поне по 7-8 часа, за да можеш хем да възстановиш организма си, хем и да увеличиш нивото на лептина (хормонът, който ти “казва”, че си сита).

Кажи ми какво ти се хапва, за да ти кажа къде се крие проблемът

Както вече споменахме, оказва се, че мозъкът ни много добре помни кои определени храни ни карат да бъдем щастливи и да се чувстваме максимално добре. Така, подобно на пристрастяващия ефект на наркотиците, той изпраща сигнал до мозъка за силно желание за консумация на конкретна храна. Какво може да ти разкрие това?

Хапва ти се шоколад, трябва ти…

Няма човек, който да не го обича! Но ако едва издържаш и ден без него, може да си сигурна, че имаш магнезиев дефицит. Други симптоми, на които е добре да обърнеш внимание, е дали се наспиваш добре и това дали се чувстваш стресирана повече. Можеш да си помогнеш като започнеш да се храниш с повече храни, богати на минерала: спанак, бадеми, авокадо, скариди и да! тъмен шоколад (с най-малко 75% какао), който освен това съдържа и много желязо и ценни антиоксиданти. 

Хапва ти се нещо сладко, трябва ти...

Желанието за нещо сладко като кекс или вафла е показателно за ниска кръвна захар или дехидратация. Съветваме те преди да посегнеш към бонбоните, да изпиеш чаша вода и да дадеш на организма си миг за рестарт. Ако “жаждата продължава” изяж една ябълка.

Хапва ти се нещо солено, трябва ти…

Гладът за нещо соленичко, може да бъде причинен от прекомерна захар в храната, от недостиг на натрий или от твърде много калий. Означава и още две неща: или недостатъчен прием на храни, богати на цинк, който е важен за поддържането на имунната система, сърцето и костите, или дехидратация, която е естествена защитна реакция на организма, търсещ начин да си набави вода. Съветваме те да се храниш с повече яйца, ядки, стриди, говеждо месо, спанак, гъби шийтаке, черен дроб и тъмно птиче месо, които са чудесен източник на цинк.

Хапва ти се въглехидрат, трябва ти…

Знаеш ли, че това може да е сигнал за непоносимост към пшеницата, тъй като има една теория, според която, ако не усвояваме правилно дадена храна, я желаем повече, тъй като тялото ни не получава това, от което се нуждае от храната, която консумираме. Хлябът и тестените изделия са храни, които изглеждат като" пукнатини", които зависимите трябвада попълнят. Когато хапваш кроасан например, се освобождава невротрансмитер допамин (известен също като хормона на удоволствието), което кратко и ясно обяснява защо е толкова трудно да се откажеш от въглехидратите. Този вълчи глад обаче, може да означава и че в тялото ти има недостиг на азот или захари, тъй като точно, както след консумацията на сладки храни, след приема на храни, богати на скорбяла, тялото реагира по същия начин.

Хапва ти се нещо мнооого вредно, трябва ти…

Когато става въпрос за неутолима жажда за мазна или пържена храна, обикновено виновникът са есенциалните мастни киселини. Aко към това добавиш и чувството на умора, поради липсата на достатъчно сън, ето защо мозъкът ти умишлено търси мазните храни. Ядките и семките съдържат здравословни масла и са отличен избор да си набавиш липсващите елеметни. Като алтернатива редовно включвай и мазни риби като сьомга или херинга. Не забравяй, че мозъкът ти е съставен от 60% мазни и тялото ти се нуждае от масла, за да остане здрав.

Хапва ти се месо, трябва ти...

Желанието за консумация на червено месо често говори за недостиг на протеини, желязо, аминокиселини или фосфор. Често като ефект от дефицита на желязо могат да се появи анемия. Това не означава всеки ден да ядеш месо с килограми, но е добре да започнеш да хапваш сушени плодове, цвекло и боб. Всички те са снабдени с достатъчно желязо и също така са полезни за бъбреците и храносмилането. Може да включиш и добър източник на витамин С като броколи, червени пиперки или ягоди, за да засилиш усвояването на желязото.

Хапват ти се млечни продукти, трябва ти...

Млякото съдържа ключови хранителни вещества, а ако често ти се яде нещо млечно, може би се нуждаеш от витамин A и D, особено ако си на диета с ниско съдържание на мазнини. В случай, че ти се хапва сирене, най-вероятно имаш недостиг на омега 3 мастни киселини и е добре да започнеш да се храниш с повече риба тон, сьомга, сардини, яйца. Възможно е и да не приемаш достатъчно калций и мазнини, отговорни за енергийния баланс в организма. 

Вече знаеш възможните причини за онова неистово желание, с което понякога се спускаш да ровиш из хладилника в търсене на точно определено лакомство. Ето и още няколко силни "оръжия", които ще ти помогнат да преодолееш тези моменти и да запазиш баланса в хранителния си режим. Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) също ще ти бъдат много полезни в борбата за овладяване на неудържимия глад за определени храни. Можеш да ги използваш по следния начин:

сол №5 калиев фосфат – помага за овладяване на прекомерния апетит поради стрес, напрежение, безпокойство;
сол №7 магнезиев фосфат – полезна е срещу глада за сладки храни;
сол №8 натриев хлорид – препоръчва се при глад за солено;
сол №2 калциев фосфат – за тези, които обожават пушени, консервирани храни;
сол №9 натриев фосфат – за любителите на бързи храни.

При пристъп на глад се смуче по 1 таблетка от съответната сол на всеки 15 мин.

Вместо да воюваме с тялото си, по-добре е да се придържаме към разумно и балансирано ежедневно меню. Шуслеровите соли могат да ни помогнат за това. Така ще редуцираме пристъпите на вълчи глад и ще спрем да редуваме периоди на диети и гладуване, последвани от системно преяждане и в резултат - от покачване на излишни килограми.