Тези хлебни купички с яйца, шунка и кашкавал са идеалната закуска, защото са много вкусни, могат да се приготвят предварително, за да нахранят много хора, и най-важното – не се мият!

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 4 купички

Необходими продукти:

  • 4 големи питки за сандвичи
  • 4 парчета шунка на слайсове
  • 4 яйца на стайна температура
  • ½ ч. кашкавал, настърган
  • 1-2 стръка пресен магданоз, нарязан (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Предварително загрей фурната на 180 градуса и после включи вентилатора, ако има такъв.
  2. Отрежи „капаците” на питките.
  3. Махни част от вътрешността на питката. Най-добре използвай малък нож, за да си очертаеш центъра, който трябва да махнеш. Недей да хвърляш хляба, можеш да го използваш за крутони и хлебни трохи.
  4. В направената дупка сложи шунка. Трябва добре да „облепиш” стените на купичката с шунка, за да не попие яйцето в хляба. Най-добре е да използваш един цял слайс шунка, така шансът яйцето да потече е по-малък.
  5. Счукай едно яйце във всеки сандвич.
  6. Отгоре поръси настъргания кашкавал и нарязания магданоз.
  7. Захлупи всяка питка с капака ѝ, увий я във фолио за печене и я сложи във фурната. Поглеждай ги от време на време. 10 минути печене = рохки яйца, 15 минути = нерохък, но мек жълтък, над 15 минути = много твърд жълтък. Всичко това зависи и от фурната, вида на хляба, дебелината на стените му и дали яйцата са били студени, затова е най-добре да ги проверяваш.
  8. Извади ги от фурната, махни фолиото и сервирай веднага.

Можеш да проявиш и творчество и да използваш още продукти, например пресни зелени или червени чушки, единственото, което трябва да запомниш, е шунката добре да покрива дъното на купичката, иначе яйцето ще попие в хляба и ефектът ще се загуби.

Да ти е вкусно!