Има ли по-лошо чувство от това да се събудиш и да осъзнаеш, че си се успал?
Независимо дали майка ви ви крещи, че е време за ставане или телефонът ви прегрява от съобщенията, които ви пращат колегите, няма по-ужасен начин да осъзнаете, че новият ден вече е настъпил, от това да изпитате стреса на успиването, веднага щом отворите очи.

Най-лошата част е, че не можете да оправдаете случващото се. Как ще обясните на майка си, че сте си легнали в 2 през нощта, защото сте чели изключително интересна книга, а после по случайност сте се отплеснали във видео игра?

Вие знаете, че тя ще ви спре на частта с цифрата 2. Това е всичко, което тя ще чуе. Тя ще ви смъмри, задето се отнасяте безотговорно и ще ви заплаши с взимане на компютъра и телефона ви. Както и, разбира се, ще изнесе лекция на тема ранно лягане.

Същото ще се случи и с шефа ви. Няма как да обясните, че закъснявате за трети път този месец, защото сте проучвали интересни факти за червеите. Хората не искат да чуят „извиненията“. Искат да се стегнете и да вършите всичките си задължения.

Общо взето, така се случват нещата в живота. Въпреки всичко, все още стоите до късно вечер и няма да успявате да станете навреме сутрин. Без значение е колко зле ще се чувствате през деня или колко пъти ще ви уволняват заради това, ще продължите да сте будни до малките часове.

За вас, няма нищо толкова важно, заради което си заслужава да ставате рано, но има много интересни неща, които да ви държат буден. Тогава се появяват нови идеи, кипите от енергия – няма какво да ви разсейва, нямате задължения, графици и нищо не ви пречи да разполагате с времето си.

Ето заради всички тези неща, вие сте по-умни от останалите.

Според скорошно проучване, тези, които имат необичаен режим на спане и ставане, са по-интелигентни. Проучването изтъква, че хората, които създават нови еволюционни модели (в сравнение с тези, които се придържат към стандартните модели, които са разработени от тези преди нас), са най- прогресивни.

Има логика. В крайна сметка тези, които се променят първи, са винаги най-умните и креативни хора в обществото. Според изследване, което се е провело в университет в Мадрид сред над хиляда студенти, най-високи резултати на тест за интелигентност имат тези, които казват, че си лягат късно и често не успяват да станат навреме.

Те не отричат моментите, в които имат креативни идеи!

Друг университет в Милано пък провежда проучване, като пита над 120 мъже и жени дали имат проблеми със съня – късно ставане, безсъние нощем и т.н.
След това учените помолили участниците да направят още три теста, които измерват нивото на креативно мислене. Резултатите са, че хората, които са будни до късно през нощта имат много висок брой точки и на трите теста, а тези, които си лягат рано, или сравнително рано, имат едва 50 точки.

Главният учен, водещ изследването, вярва, че креативността идва от „развитието на дух, който е различен от общоприетото и способността за намиране на алтернативни и оригинални решения.“

Всичко опира до това какво правим с времето си. И да, ранните птици може да са по-продуктивни, но поспаланковците са по-креативни.

Хората, които стават рано, използват тези часове, за да вършат дейности като ходене на фитнес, правене на кафе или отиват на работа по-рано, но тяхната противоположност – тези, които стават късно, се възползват от часовете на нощта, за да създадат нещо ново.

Те преживяват частите от деня, през които не са будни, по-добре

Когато ставаш в 6 сутринта, обикновено в 9 вече си много уморен, което значи, че в 5 вече нямаш сила за нищо. Може и да започвате деня си с енергия, но след обяд вече не е така. Ранобудните хора всъщност си вкарват автогол за втората половина на деня.

Изследователи в Белгийски университет изучават 15 души, които стават много рано и 15, които са нощни птици. Те отчели активността на мозъка на всеки един от тях първо, когато се събуждат и за втори път след десет часа и половина.
И двете групи имали еднакви нива на продуктивност, когато се събудили. След десет часа, тези, които стават много рано имали по-ниски нива на активност в частите от мозъка, които отговарят за концентрация, в сравнение с „нощните птици“.

Те всъщност са с огромна преднина пред всички останали... и не са толкова стресирани

Всичко зависи от гледната ви точка. Вероятно ви се струва, че поспаливците изпускат сутрешните часове, но пък тези, които стават рано изпускат вечерните.
Хората, които си лягат късно са много по-напред във времевия цикъл и изживяват много моменти, докато останалите хора спят. Също така, те имат и по-добро настроение през деня.

Екип от изследователи на BBC анализират слюнката на 42 доброволци, които имат различен график за сън. Те изследват слюнката им осем пъти през деня за 2 дни общо. След като подробно анализират всички проби, те достигат до заключението, че хората, които стават по-рано имат по-високи нива на холестерол и прекалено много хормони на стрес, в сравнение с хората, които стават късно.

Впоследствие, ранобудните се оплакали и от болки в мускулите, симптоми на настинка и главоболие. Изследванията показват и че те са в по-лошо настроение, като цяло.

Ранното ставане винаги е било признак на силна способност за концентрация, заетост, но и стрес, и караници през деня, както и по-високи нива на заядливост и по-малко енергия в края на деня. От друга страна тези, които стават късно, приемат нещата не толкова навътре и не са толкова заети.

Животът зависи от гледната точка, но всъщност би трябвало да зависи от начина, по който (и когато) се събуждаме, за да го изживеем. Именно заради всичките обиди и проблеми, които получавате като хора, които обичате да спите до късно, вероятно е по-добре да си останете със същата програма за деня и да не се чувствате зле, ако пропуснете още една аларма.

В края на деня ви (когато и да е това), на вас ви е по-добре, именно заради това.