Традиционно декември е ключов месец за обобщаване на постигнатите резултати, тъй като освен Новата година Слънцето символично преминава в знака Козирог, който в астрологията отговаря за нашите цели. Но тази година Вселената сякаш ще попита: „Сигурен ли си в плановете си? Може би те трябва да бъдат преразгледани? Работата е там, че на Новолунието в Стрелец на 12-ти декември планетата Меркурий става ретроградна в знака на Козирог, което ни принуждава да размишляваме върху постиженията и да преработваме целите.

Всеки знак има свои собствени програми, но ретрограден Меркурий в Козирог е класическа индикация за период на „възстановяване“ на основата и рамката, върху която стои животът ви. Време е за преосмисляне на планове за кариера, за статус (брак, развод, длъжност), за сериозни финансови инвестиции.

Важно е, че през целия декември ще преживеете сериозна активизация на възела на бъдещето в Овен – неговият диспозитор Марс ще се движи по оптимистичния Стрелец, който отговаря за разширяването на възможностите. Тоест, Вселената ще предостави фантастични възможности за успех, печалби, международни планове, правни пробиви - просто действайте!

В случая на Овен декември ще се управлява от Марс – той е вашият управител и преминавайки през вашия сектор на образование, пътуване и богатство, ще ви даде много енергия и увереност. Най-вероятно ще можете да направите добри пари - диспозиторът на Марс - Юпитер - е във вашия финансов сектор и ще ви донесе сериозна сума пари до 31 декември. Може би ще получите парите, които чакате почти от септември.

Основният ден за сериозен пробив е 24 декември - на католическата Коледа. Това често говори за пътуване, което е било кармично предопределено за вас. Щастлива ситуация може да се случи и в работата: може да бъдете одобрени за позиция или да решите да стартирате собствен бизнес. Каквото и да се случи, ситуацията ще бъде инициирана от вас и ще ви даде поток от сила, радост, вяра в най-доброто - това е аспект на благополучието, който вие избирате за себе си.

Новолунието в Стрелец на 12 декември ще бъде във вашия сектор на пътуванията – бихте могли да отидете на пътешествие или да отидете на работа в международна компания. Можете също така да започнете нов процес на обучение, който в крайна сметка ще ви донесе финансов пробив през 2024 г. Също така в този ден може да имате съдебно дело или да получите важен правен отговор по някакъв въпрос. Ще можете окончателно да затворите тази ситуация до Пълнолунието в Стрелец, което ще се състои на 23 май 2024 г.

Меркурий ще бъде ретрограден както в Козирог, така и в Стрелец от 12 декември до 2 януари, което показва, че ще преразгледате кариерните си цели и тяхното постигане. Може да решите да се преквалифицирате - вероятно с Новолунието в Козирог на 11 януари 2024 г. ще дадете старт на нова кариерна история, за която ще трябва да започнете да се подготвяте още през декември.

Можете също така да събирате документи, свързани с получаване на статут, разрешение за пребиваване или съдебен процес. Често ще ви се налага да си задавате въпрос относно вашата цел - Меркурий ще ви принуди буквално да преосмислите мисията на живота си. Това е дадено, за да започнете 2024 г. с мисъл. Може да ви се струва, че целта е очевидна, но диспозиторът на Меркурий - Сатурн в Риби - ще ви принуди през декември да се заровите по-дълбоко в собствените си психологически травми, миналото и това, от което е време да се освободите.

Пълнолунието в Рак на 27 декември ще бъде във вашия сектор на дома – ще вземате решения за преместване, покупка или продажба на недвижим имот. Също така на този ден може да се състои важен семеен празник, на който ще изясните делата от миналото на вашето семейство. Възможно е да научите тайна, свързана с миналото на някой от родителите ви.