Още от най-дълбока древност хората са познавали лечебната сила, която притежава храната. Самият Хипократ е казал “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!” и е бил изключително прав – именно природата е онзи строг диригент, който не може да бъде заблуден и който най-добре знае кога и с какво трябва да се храним. В съвременното и забързано ежедневие обаче, хората често забравяме, че за да бъдем здрави и в кондиция, е добре да придобием малко по-задълбочени познания за качествата на храните, а оттам и за навиците, които е добре да изградим. И докато в миналото нашите баби и дядовци са залагали на свежите и пресни продукти, идващи от земята, днес се тъпчем с мазна храна, която в повечето случай хапваме на крак. Замисляме ли се обаче, какво всъщност доставяме като полезни вещества на организма си с нея и дали по-скоро не вредим на процесите в тялото си? Едва ли… A защо за постигането на оптимален душевен и физически здравословен баланс е толкова важно да се съобразяваме с вътрешния си биологичен часовник и биоритми и как всъщност храната може да ни предпази от различни заболявания, ще ви разкрием в следващите редове.

Какво представляват биоритмите, как ни влияят и няколко безценни съвета за хранене според тях

Малцина от нас си дават сметка колко голямо е влиянието на биоритмите върху процесите на обмяна на веществата в организма. Нашата храна е ключът към здравето и именно затова от огромно значение за наличието на хармония между духа и тялото е да се храним здравословно и балансирано. Тук на помощ идват биоритмите или иначе казано годишният кръговрат и часовата активност на различните органи в организма ни. Органите в тялото ни работят с различна интензивност и като всяко нещо имат пик и време за почивка. Познавайки добре тези часове, можем да водим здравословен начин на живот. Ето какво имаме предвид: смятаната за напълно нормална днес късна вечеря (между 19 и 21 часа) ни носи болки в стомаха, газове и чувство на тежест. А това се случва просто защото точно тогава стомахът е най-малко активен, до следващото хранене на сутринта работи на резервен режим и в резултат на това погълнатата късно храна ферментира и гние. Другата голяма грешка, която повчето от нас допускат е, че не закусват или правят това много след точното и най-правилно време (между 7 и 9 часа). Именно тогава стомахът разгръща максимално своята активност и ни се отплаща с най-много енергия.

Традиционната китайска медицина разделя този кръговрат на пет годишни времена: късно лято и ранна есен (през които са активни стомах, далак и задстомашна жлеза), есен (активни са бял дроб и дебело черво), зима (активни са бъбреци и пикочен мехур), пролет (активни са черен дроб и жлъчка) и лято (активни са сърце, тънки черва и кръв). Именно това разделение предполага храните, които е най-добре да консумираме, за да извлечем само дивиденти от тях. Имайте предвид, че безразборното, набързо и под влиянието на стрес хранене, води до появата на бичът на нашето съвремие – затлъстяването. Именно то е и виновник за появата на заболявания като диабет, високо кръвно, сърдечносъдови проблеми и др. При това на все по-ранна възраст. Старайте се да се храните 3 пъти на ден, като спазвате така важните часови диапазони за закуската и вечерята, и се стремете между всяко хранене да има пауза от по 4-5 часа. Дъвчете бавно и не приемайте течности по време на хранене. Пийте по 2-2,5 литра вода.

Едно от най-важните свойства на природата e да контролира приспособяването на всеки индивид към определени биоритми чрез регулиране количеството на определени хормони.Те от своя страна управляват в съзвучие с биологичния часовник важни процеси като сърдечна дейност, кръвно налягане, мозъчна активност, функцията на всички органи и т.н. Познавайки същността на биоритмите, бихме могли най-адекватно и целесъобразно да използваме върховата фаза на деня за концентрирана работа, а най-ниската фаза – за почивка и сън, а също така и да започнем да се храним природосъобразно.

Биоритмите и есента

Природата подкрепя функциите на белия дроб, като насища въздуха с по-голямо количество кислород с помощта на честите есенни бури. Поетият кислород бива изпратен към кръвта, а оттам и към клетките. Важно е да знаете, че най-висока активност този орган има в диапазона между 3 и 5 часа сутрин – тогава той работи с максимален капациетет. И тъй като знаем колко често боледуват хората през есенните месеци, укрепването на функциите на орган като белия дроб е абсолютно задължително. Ето няколко съвета, които лесно бихте могли да приложите:

  • белият цвят и лютивият вкус, който загрява, укрепват енергията на белия дроб;
  • при първи признаци на настинка избягвайте да приемате храни, образуващи слуз – всички тестени и зърнени храни, млечни продукти, картофи. Само по този начин бихте могли да подпомогнете отделянето на слузестата секреция и да предотвратите отлагането ѝ в белите дробове;
  • задоволявайте нуждите на тялото с много течности, чиято цел е да се свържат с токсините и да ги изведат изън тялото – такива са морковите, ябълките, соковете от тях.

Ако страдате от болезнена и суха кашлица, може да си помогнете с комбинация от следните Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): сол №3 железен фосфат помага при първи симптоми на настинки и вирусни инфекции, сол №7 магнезиев фосфат помага при спастична кашлица (наличие на пристъпи на продължителна и слабопродуктивна кашлица, която продължава повече от пет минути), а сол №4 калиев хлорид се приема при възпаление на лигавиците, когато се отделя млечнобял секрет, съответно кашлица, бронхити, възпаления с такъв секрет. Начинът на приемане е следният: по 1 таблетка от соли №3 и 7 на всеки 15 минути до подобряване на състоянието и по 2 таблетки от сол №4 3 пъти дневно.

Що се отнася до дебелото черво, именно то е онзи така важен орган, чиято нелека задача е да приеме крайните продукти от храносмилането и едновременно с това да поеме защитата срещу всички онези чужди и неприсъщи за организма елементи. Максималната активност то развива именно сега – в края на беритбата на плодовете, в часовия диапазон между 5 и 7 часа сутрин. Не е никак изненадващо, че именно тогава повечето от нас получават позиви за дифекация (рефлекс на отделяне на фекалиите навън от организма). Дължината на червото е около 7 метра, като още по-изумителното е, че на територията му са разболожени близо 80% от клетките, отговарящи за имунната ни защита. Може би сте чували, че хората със здрави черва са толкова устойчиви и не се разболяват и това съвсем не е случайно – чревните бактерии отговарят за разграждането на храната и носят отговорност за усвояването на различните витамини като фолиева киселина и витамин В12. 

Населяващите дебелото черво бактерии произвеждат онези специфични ензими, които преработват определени съставки от хранителните продукти и изпращат несмилаемия остатък към правото черво. Затова от огромно значение е поддържането на добрата регулирана дифекация. Тук на помощ могат да ви дойдат добрата, наситена с фибри храна, количеството течности, зеленчуци, плодове и кисело зеле. Дебелото черво не обича състояния като депресия и агресия, тъй като те отслабват функциите му, но обожава маслодайните растения като чия, амарант, сусам, а също и слузестите вещества. Ако и вие сте сред онази многобройна група от хора, страдащи от лениви черва, газове, възпалителни процеси и т.н., трябва да знаете колко важно е улавянето и справянето със симптомите навреме, преди да са прераснали в сериозни заболявания като хронични бъбречни инфекции, проблеми с пикочния мехур, псориазис, различни ставни и кожни болести, мигрена, високо кръвно налягане и т.н. 

Примерната Шуслерова терапия, която можете да приложите за лечение на червата e следната: шуслерова сол №2 калциев фосфат, която ще ви помогне да стабилизиратe клетъчната мембрана, сол №4 калиев хлорид – регенерира чревната лигавица, сол №9 натриев фосфат подкрепя обмяната на веществатa, сол №10 натриев сулфат стимулира отделителните процеси, a сол №5 калиев фосфат идва на помощ тогава, когато страдате от газове поради процесите на ферментация и гниене на несмляна храна в червата. Приемът е веднъж дневно по 5 таблетки от всяка сол, разтворени в топла вода, които се пият на малки глътки. Към тях добавете поне за 2-3 месеца и немската билкова горчивка Гастритол, която подпомага храносмилането и се справя с неприятните симптоми като подуване, газове, спазми и болки при гастрити, колити и други заболявания. Приема се 15 минути преди храна по 15-20 таблетки, разтворени в чаша вода.