Всички знаем, че за постигането на отимален душевен и физически баланс е важно да се вслушваме във вътрешния си биологичен часовник. Оказва се обаче, че много малко дами правят това, а после се чудят защо не са нито в перфектна форма, нито пролетната им умора изчезва. А разковничето за хармоничен живот се крие именно тук – в това да чуем и се доверим на най-добрия си приятел, нашето тяло.

Какво всъщност представляват биоритмите и защо са толкова важни

Вероятно ви се е случвало да забележите, че в определени часове от денонощието се чувстватe по-бодри, докато в други сте по-скоро вяли и с нежелание да правите каквото и да е. Тези колебливи настроения са свързани с биоритмите и са от огромно значение за общото ни благосъстояние. Ако към тези непостоянни настроения прибавим и определена болка, която се появява по едно и също време, то вече определено говорим за „биологичен часовник” на органите, който ни алармира, че нещо не е както трябва и се налага да вземем мерки, за да елиминираме проблема. Така например ако сте от хората, които вечер си похапват по-обилно и след това чувстват тежест и подуване, опредлено трябва да се замислите как да спрете да „тормозите” стомаха си с тежки храни, тъй като в периода 19-21 часа той е най-малко активен и почива. Един много прост съвет би могъл да бъде вашето решение за успешно справяне с проблема – хапвайте по-обилно, но на обяд, за да изчезнат редовните ви оплаквания.

Иначе казано, за да сме здрави, е важно да се съобразяваме с годишния кръговрат и часовете, в които различните органи от нашето тяло са най-активни. Както вече сме споменавали, китайската медицина разглежда 5 годишни времена, всяко от които отговаря за различен орган. Правилното разбиране на биоритмите помага на човек много по-лесно да постигне оптимален душевен и здравословен баланс.

Представете си, че тялото ни е една общност от хора, в която всеки един човек има различна роля, а оттам и различна интензивност и натовареност на работния процес. Познавайки добре най-активните или пасивни часове, бихме могли да направим така, че всеки един от тази група да работи по най-добрия възможен начин. По подобен хармоничен начин би трябвало да работят и органите.

Биоритмите и пролетта

Храненето е в основата на нашето здраве и благосъстояние. Ако човек познава добре същността на биоритмите, може да се възползва най-добре от смяната на деня и нощта, при това много по-целесъобразно и така да започне да се храни и почива много по-ефективно. Няма да кажем нищо ново, ако смело заявим, че правилното хранене е задължително, ако искаме да се насладим на хармонията между тялото, душата и духа. Затова през пролетта е от огромно значение да обърнем подобаващо внимание на органите, в които настъпват най-големи промени и които разгръщат максималната си активност именно в този период. Така, оказва се през пролетта трябва да се погрижим и да адаптираме начина си на хранене с черния дроб и жлъчката, за да бъдем здрави и в най-добро общо благосъстояние.

Черен дроб и жлъчка

Знаете ли, че в натуропатията казват: “Умората е болката на черния дроб!” и това не е никак странно, като имаме предвид колко важен за имунната система е той и намиращите се в него 50% от бели кръвни клетки. Именно пролетта е сезонът, в който се смята, че този орган проявява своята най-голяма активност, отстранявайки всички отпадни вещества и токсини, които са се натрупвали през няколкото мразовити зимни месеца. Причината е, че той като най-големият детоксикиращ орган в човешкото тяло, приема почти всички вещества, хранителни и отпадъчни, които попадат в организма по един или друг начин и преминават през него. Негова основна задача е да ги провери, оползотвори или изхвърли.

Но освен важното участие в обмяната на веществата и извеждането на токсините, черният дроб има и много важна детоксикираща функция, чиято сложна физиологична задача е да регулира метаболитните процеси в тялото и да разгражда веществата, които попадат в него. Не бива да подминаваме и процеса на чернодробна детоксикация на амоняка, който се образува при разграждането на протеините, а също и производството на жлъчен сок, за който отново отговорен е той.

Що се отнася до жлъчката, нейната функция е тясно свързана с тази на черния дроб и може би точно заради това в китайската медицина я наричат “подчинена на черния дроб”. Именно черният дроб е и “виновникът”, който е отговорен за производството на жлъчен сок, но и този, благодарение на който успешно се отстраняват редица ненужни продукти и токсични вещества. В жлъчката пък се складира специална алкалоидна течност – познатият на всички ни жлъчен сок, който подпомага метаболизирането на наситените мазнини, а оттам и храносмилането на храната, която ежедневно приемаме. Нейната основна роля при детоксикацията на организма е изключително важна, тъй като по този начин се пренасят всички токсини, които преди това са били разградени от черния дроб. С други думи казано, ако жлъчката ни я няма, ние няма да можем да разграждаме и усвояваме толкова добре приетите с храната мазнини.

Kак да разберем, че черният дроб и жлъчката ни страдат и как да им помогнем

Още от времето на древната китайска медицина се е смятало, че черният дроб на един човек страда, когато типични за него са състояния като депресия и безпокойство. Именно той е един от органите в човешкото тяло, които са най-атакувани от нашите вредни навици и действия като пушене, пиене, приемане на голям брой лекарства, емоционален стрес и много други. Някои от най-явните симптоми, че черният ви дроб страда са следните: пожълтяване на кожата и очите; наличие на тъмна урина и светли изпражнения; коремна болка, придружена със сърцебиене, треска и висока температура.

Скритата агресия и гневът могат пък могат да доведат до “преливане” на жлъчката и да предизвикат дисбаланс и болка в горната част на корема на хора, които не са в хармония със себе си. Смята се, че именно засвистта и алчността задържат оттичането на жлъчния сок, който вместо към червата, се връща обратно в кръвта, а оттам се развива жълтеница.

Имайте предвид и запомнете, че активността на черния дроб е в часовия диапазон между 1 ч. и 3 ч. през нощта, a на жлъчката между 23 ч. и 1 ч. след полунощ. За съжаление, забързаното ни ежедневие често води до изтощение на тези така важни два органа, затова от съществено значение е да не ги пренатоварваме и да им осигурим възможно най-подходящите хранителни вещества, като едновременно с това и да елиминираме най-изявените им вредители. Eто и кои са нещата, които можете да се опитате да превърнете в свои навици, за да се радвате на здрави черен дроб и жлъчка:

- много важно е да пиете достатъчно количество добре пречистена вода, която да подпомага за “измиването” на всички неприятели от организма;

- забравете за всички полуфабрикати, рафинирани, подсладени и вредни храни, особено вечер (сирена, тлъсти меса и риба, много кисело мляко, зърнени храни);

- опитайте се да не консумирате белтъчини след 15 часа, тъй като след това черният дроб превключва на въглехидратен метаболизъм;

- консумирайте повече пресни сезонни плодове и зеленчуци, но до 15 часа, не и след това, тъй като ферментират в стомаха. Разбира се, може да си позволите да хапвате от тях, но винаги варени или задушени;

- включете в менюто си богати на магнезий, фосфор и витамин В храни като елда, киноа, ориз, просо, трици;

- започнете да се движите повече;

- не злоупотребявайте с алкохолa, никотинa и кафето;

- ако имате проблеми със стомаха, то задължително трябва да обърнете внимание и на черния си дроб, който най-вероятно също страда в този момент;

- не пийте нищо поне 20-30 минути след хранене, тъй като така само помагате за разреждането на стомашните сокове и предотвратявате правилното разграждане на храната.

Здраве от природата

За щастие, съществува утвърдена терапия с Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които подпомагат чернодробните клетки и имат детоксикиращо действие. Може да направите следния лечебен курс за детоксикация: Шуслерова сол №6 калиев сулфат, сутрин - за извеждане на токсините от клетката; сол №10 натриев сулфат, на обед - за извеждане на токсините от междуклетъчното пространство и подобряване на функцията на черния дроб; и сол №9 натриев фосфат, вечер - за регулиране на алкално-киселинното равновесие. Приемат се по 5 табл. от всяка сол дневно за 4 седмици. Програмата може да се прилага 3-4 пъти в годината с паузи между тях. В допълнение е добре вечер областта на черния дроб да се намазва с Шуслеров мехлем №10, тъй като комбинираното прилагане на солите под формата на таблетки и мехлеми засилва и ускорява лечебното им действие.