На 28-ми април 2019-та година празнува Възкресение Христово. 

Датата на Великден е плаваща и се определя спрямо лунния календар. Празникът се определя от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие.

В различни евангелски текстове се споменава, че Исус Христо е предсказвал разпъването си на кръста и Възкресението след три дни. Така и става, когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Приготовленията за Великден протичат през цялата предходна седмица, която се нарича Страстна седмица. На славянски език "страст" означава "страдание".

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на църква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с "Христос Воскресе!".

На този ден младоженците гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят кошница с червени яйца и козунаци. Посрещат ги с богато подредени трапези.

Днес имен ден празнуват Велик, Величко, Величка, Велика, Велико, Велислав, Велин, Велко, Вельо, Велка, Велина, Вили, Вельо. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!

На 28-ми април почитаме Виталий.

Според преданието той бил езически жрец, който станал свидетел на всички мъчения, на които бил подложен Артемон. Тогава Виталий повярвал в чудото на християнството и приел вярата. По-късно той бил ръкоположен за епископ в Кесария.

На 28-ми април имен ден празнуват Виталий и Витан. Желаем ви здраве, много щастие и успехи!