Всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна.

В духа на предстоящите балове реших да направя равносметка... Колко и как съм научила след училище, какво се е променило в мен и успяла ли съм да помъдрея за няколкото години, изминали от завършването. Затова реших да запиша съветите, които бих дала на 18-годишното си абитуриентско Аз. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 неща, които разбрах след училище, но бих искала да знаех още на бала си:

1. Не се ядосвай за хора, които са временно в живота ти

Много хора съвем скоро ще изчезнат от живота ти. Дали са съученици, учители или момчета, всички те са временно до теб. Спокойно, няма да съжаляваш за тях. Нищо не губиш, те идват в живота ти само, за да ти дадат ценен урок, който ще те направи по-добра. Сама ще видиш, че хората, които ще съсипят "важната" ти бална вечер не след дълго ще се превърнат само в неясен спомен. Нямаш нужда от такива хора в живота си.

2. Жертвай се само за себе си

Много хора ще злоупотребяват с добротата ти, затова я пази само за специалните. Все още си наивна и вярваш, че във всеки човек има нещо добро. Така е, но понякога егоистичните подбуди карат хората да забравят за добрата си страна.

3. Ти си късметлийка

Дори и често да си мислиш, че не ти върви, ти си късметлийка. Късметлийка си, защото много млади хора вече не са сред нас, а ти още си тук... Късметлийка си, защото на два пъти се отърваваш от най-страшното невредима. Щом още си тук, значи може би има значими неща, които можеш да постигнеш в живота си. 

4. Забравяй и Прощавай

Няма смисъл да се тормозиш за миналото. След време ще се научиш да загърбваш лошите спомени и да прощаваш на хората, които са те наранили, въпреки, че те не го заслужават. Това не означава, че ще ги допуснеш отново, а че ще умееш да се освобождаваш от товара на лошите чувства. Негативните емоции привличат още негативни емоции, затова се научи да виждаш само доброто и да продължаваш напред бързо и безболезнено.

5. Забрави всичко, което си научила в училище

Оценките, които си получавала 12 години НЕ отговарят на способностите си, ти можеш много повече, отколкото всички останали мислят. Забрави за субективната оценка на всички около теб и започни на чисто с вяра в собствените си възможности.

6. Не се вслушвай в съвети

Приемай съвети, но не ги спазвай. Дори и да не вярваш в себе си, ти ще избереш най-добрия път за себе си - най-подходящия университет и специалността, която ти подхожда. Предстоят ти житейски избори и дори и да сгрешиш, греши както ти искаш, а не както някой ти казва. Ще разбереш кой е правилният път само ако опиташ.

7. Мъжете не порастват

Ако си мислиш, че 18-годишните са незрели... Е, съжалявам, но 28-годишните също не са пораснали. Детските постъпки не зависят от възрастта, а от характера на едно момче.

Зареди се с търпение, защото скоро няма да имаш успех. 

8. Създай нови приятелства и съхрани старите

Ще срещнеш нови хора и колкото и да не ти се вярва, ще бъдат истински приятели. Допусни ги до себе си.

Много от сегашните ти приятели ще напуснат България, а част от тях ще се променят до неузнаваемост. Може би ще се превърнат в съвсем различни хора, но не бива да допускаш разстоянието да те отдалечи емоционално от близките ти хора. 

9. Вярвай в себе си

Не мисли, че в момента си малка. Въпреки че все още не знаеш доста неща, след 4 години на моменти ще се чувстваш дори по-незряла. В близкото бъдеще ще осъзнаеш, че все още допускаш наивни грешки, но това не бива да те спира. 

10. Внимавай с непознатите

Да, отдавна отминаха годините, в които мама ти казваше да не говориш с непознати. Няма проблем да говориш с тях, но не им се доверявай напълно. Обмисляй действията си и не бързай. 

11. Научи се да бъдеш сама

Разчитай само на себе си, защото скоро ще разбереш, че в трудните моменти обикновено си съвсем сама. Това ще те направи по-силна и самостоятелна, така че не драматизирай, а се стягай.

12. Учи цял живот

Да, напускаш сградата на училището, но това е едва началото на твоя път. Не спирай да учиш и да се развиваш. Животът е едно голямо училище, в което уроците са под формата на грешки, а най-добрите учители - трудностите. В училището  най-важните часове са тези по Човечност, а най-важните оценки са тези, които сама поставяш на себе си.