Барселона запазва позицията си в списъка на 50-те най-добри бара в света, тъй като интимният коктейл бар Sips зае първото място на наградите през 2023 г.

Тъй като престижната титла отдавна е доминирана от заведения в Лондон и Ню Йорк, обявяването отбеляза втора поредна победа за космополитния град в Испания. Модерното Paradiso, което миналата година получи голямата награда, тази година се смъкна до четвъртото място.

Церемонията, която се проведе в изведена от експлоатация електроцентрала от 50-те години на миналия век в Сингапур, беше първата извън Европа в 14-годишната история на наградите. През последните години списъкът става все по-разнообразен: Мексико Сити има четири бара в списъка за 2023 г., включително класираният на трето място Handshake Speakeasy, докато аржентинската столица Буенос Айрес и градът домакин Сингапур са дом на три бара от Топ 50.

В няколко азиатски държави заведенията са включени за първи път, включително ориентираният към устойчивото развитие Zest в Сеул - най-високото ново попълнение на 18-то място. Развиващата се барова сцена в Банкок също се радва на силно представяне, като коктейл-бар Mahaniyom завърши на 19-о място, а ретро стилът на BKK Social Club бе обявен за най-добрия бар в Азия на 13-о място.

Победителите бяха избрани анонимно от Академията на 50-те най-добри бара в света - група от 680 представители на индустрията, сред които собственици на барове, бармани и критици. Няма конкретни критерии за гласуване, а членовете просто са помолени да преценят къде "са се насладили на най-доброто преживяване", заявиха организаторите.

"Да го наречем мечта”

Макар че само три бара в Ню Йорк попаднаха в тазгодишния списък - в сравнение с осем през 2015 г. - второто място бе отредено на Double Chicken Please в Долен Ийст Сайд в Манхатън. Флорида и Луизиана бяха представени с Café La Trova в Маями и Jewel of the South в Ню Орлиънс, които заеха съответно 24-то и 49-то място.

И въпреки че в Лондон отново има повече барове в топ 50 от всеки друг град, във вторник за първи път от основаването на наградите през 2009 г. нито едно заведение в британската столица не попадна в челната тройка. Двукратният победител Connaught Bar в елитния лондонски квартал Мейфеър завърши на пето място. Миналата година Connaught зае осмо място.

Съоснователите на Sips Симоне Капорале и Марк Алварес, които са отворили своя бар в Барселона по време на пандемията Covid-19, заявиха, че спечелването на първото място би могло да промени тяхното заведение. "Нека го наречем мечта", каза Капорале пред CNN малко след обявяването на наградите.

Разполагащ само с 33 места Sips използва местни съставки, за да произвежда коктейли, които Алварес нарича "висша мода". Прочутият миксолог приветства нарастващата репутация на барната сцена в Барселона, като добави: "Това е много хубаво място - архитектура, гастрономия, хубаво време. Ако към това добавим хубавите напитки и доброто обслужване, мисля, че това е място, което трябва да бъде признато."

Компанията William Reed, която стои зад годишните награди, наскоро пусна регионални списъци за 50-те най-добри бара в Азия и Северна Америка, които по-рано тази година бяха спечелени от хонконгския Coa и споменатия Double Chicken Please в Ню Йорк. Групата координира и списъка на 50-те най-добри ресторанта в света, в който заведението за изискана кухня Central в перуанската столица Лима е обявено за номер 1 за 2023 г.

А най-добрите барове в света за 2023 г. са:

1. Sips, Барселона
2. Double Chicken Please, Ню Йорк
3. Handshake Speakeasy, Мексико Сити
4. Paradiso, Барселона
5. Connaught Bar, Лондон
6. Little Red Door, Париж
7. Licorería Limantour, Мексико Сити
8. Tayēr + Elementary, Лондон
9. Alquímico, Картахена
10. Himkok, Осло
11. Tres Monos, Буенос Айрес
12. Line, Атина
13. BKK Social Club, Банкок
14. Jigger & Pony, Сингапур
15. Maybe Sammy, Сидни
16. Salmon Guru, Мадрид
17. Overstory, Ню Йорк
18. Zest, Сеул
19. Mahaniyom Cocktail Bar, Банкок
20. Coa, Хонг Конг
21. Drink Kong, Рим
22. Hanky Panky, Мексико Сити
23. Caretaker’s Cottage, Мелбърн
24. Café La Trova, Маями
25. Baba au Rum, Атина