Хубаво е да има празници и почивни дни, но и те бързо отлитат и ни остават с чувството, че нещо не ни е достигнало. Дали свободното време, дали сънят, дали разговорите с приятелите, дали просто безметежното съществуване без бързане и крайни срокове... Вместо да прекарате първите 2-3 седмици на работа във въздишане по отминалите дни за почивка, сменете стратегията. Не влизайте в новата година с усещането, че нещо ви липсва или не сте го изживели напълно. По-добре е внимателно да подредите задачите и приоритетите си, да пренастроите съзнанието си за хубавите неща, които ви очакват и да отворите сърцето си за новото! На теория звучи добре, нали? Хайде да преминем към практиката!

Кажете „не“ на новогодишните обещания

Трудно е да не се изкушите да си обещаете например, че от този ден ще бъдете по-организирани и няма да си носите част от работата у дома. Разбира се, прекрасно е човек да си пази личното пространство, но повечето обещания и нови стремежи водят единствено до повече стрес. По-добре е да анализирате кое наистина ви пречи и ви натоварва в работата и да се опитате да го отстраните. Ако затрупвате листа си със задачи за вършене и те са все по-амбициозни, можете само много да се разочаровате. И това е самата истина! Никой няма нужда от нови, но неизпълними цели. Те ще засилят чувството ви за неуспех и липса на дисциплина. Вместо сами да се водите до разочарованията, правете нещата с малки стъпки и опитвайте. Пробвайте например за месец да тръгвате навреме от офиса и да организирате забавни неща вечер у дома, така че ръцете ви да са заети с нещо и да нямат нуждата да посягат към клавиатурата на компютъра или към таблета. Ще успеете ли? Ако създадете този навик и го изпълнявате поне 3 седмици, шансът той да остане за дълго е голям.

Сънят и борбата с трафика

В големия град са щастливци онези, които живеят близо до работните си места. Така че сутрин могат да си позволят малко повече излежаване в леглото и достатъчно време за дълго, разсънващо кафе. Ако не сте от тях обаче, знаете каква е цената. Ранно ставане и борба с трафика, която никога не завършва във ваша полза, колкото и креативност да проявявате. И сега вместо да си кажете – „Ех, как искам да са отново почивни дни и да не бързам...“, по-добре е да бъдете позитивни. Не впрягайте съзнанието си отново за минали неща, които да ви разстройват, а преценете как да оптимизирате графика си. Може последните 2 седмици да не сте лягали навреме и да сте стояли до късно с приятели, но сега не е време за среднощни бодувания. Не пестете от съня си, защото натрупването на умора е онази невидима врата, която сами отваряте към болестите. Да, трудно е след празници човек да влезе в ритъм, но с малко помощ от Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз можете да се справите. Добре е да ползвате комбинацията №2, №5, №7, която има силно успокояващ, тонизиращ и енергизиращ ефект. Нали от това имате нужда – здрав сън и добра концентрация през деня. Започнете сутрин с 5 таблетки №5 в топла вода и я изпийте на малки глътки. Преди да излезете на обяд повторете, но с 5 таблетки №2, а вечер преди сън - завършете с 5 таблетки №7. Тази програма се прави поне 1-2 месеца, за да влезете в добър ритъм на работа и почивка. Подходяща е и за много измъчени родители на малки деца, които страдат от системно недоспиване. Ако балансирате между малчуганите и работата, знаем, че ви е много трудно. Така че с помощта на тези соли можете да си върнете енергията и съня. И не забравяйте да давате от тях и на децата, особено ако са нервни и трудно заспиват. Тогава ще са необходими по 3 таблетки от всяка сол на ден, поне 2-3 месеца.

Успокойте ума

Основният проблем на съвременния човек е, че той не живее тук и сега. Или предъвква болезнените спомени от миналото, като ги преживява отново и отново и подклажда гнева си, или прави планове за бъдещето и се тревожи, дали те ще се осъществят. Вместо да се разкъсвате от терзания какво е било преди и колко ви е наранило, вместо да се тревожите от нещата, които предстоят да се объркат... Останете при себе си сега и не позволявайте на „този негодник“ ума да ви погажда тези изобретателни номера. Сигурно е само настоящето, така че бъдете на 100% в него и бъдете активни в този момент. Твърде често менталната ни способност ни хвърля в различни сценарии, които вероятно никога няма да се състоят, но прекаленото им обмисляне натоварва цялото тяло. Емоциите, които сами генерирате от несбъднатото в миналото и от страха ви от бъдещето, водят до стрес, тревоги и мрачни мисли. А нямате нужда от тях, нали? Има различни варианти ежедневно да успокоявате ума си, да се концентрирате и да не пилеете мисли за излишни и стресиращи неща. Упражненията за дишане от йога например са добър вариант. Можете също да визуализирате места, където сте напълно спокойни. Старайте се дори често да си повтаряте, че сте в хармония и сте защитени, защото тялото ви ще отговори на усещанията. Ще бъдете много по-непробиваеми за болести и лошо настроение.

Преоткрийте скучното в ежедневието

Много от дейностите, които правим, отдавна са с етикет рутинни и безинтересни. Обявили сме ги за досадни, но с малка промяна на съзнанието ни за тях, те могат да се превърнат в още един подходящ начин да запазваме вътрешния си баланс. Дори трудоемкото гладене, съчетано със слушане на музика може да стане приятно. Помислете, че това е част от грижата за близките ни, които не просто ще ходят със спретнати дрехи, а ще са „облечени“ от нашата обич. Всяка банална дейност у дома или на път за някъде може да бъде превърната в извор за ведро настроение и за запазване на вътрешното равновесие.

Много често сами разушаваме баланса между личния и професионалния ни живот, защото си поставяме високи цели или пък нямаме смелост да заявим, пред когото трябва, какви са нашите приоритети. Това е сигурен източник на стрес и огорчения. Така че свикнете с мисълта, че никой няма да отбележи важността на даден човек или етап в живота ви, ако вие самите не го покажете. Няма нищо лошо в това да заявяваме себе си и да остояваме нуждите си. В крайна сметка всеки има право на живот с повече спокойствие и по-малко стрес. Понякога отнема време да стигнем до извода, че точно това ни трябва, но никога не е късно да тръгнем по този път. Бъдете сигурни, че той ще ви отведе на прекрасни места, а може би точно 2017 г. е тази, в която да го започнете! Бъдете здрави и успех!

автор: Цвети Стоянова