Когато говорим за плодове, повечето хора веднага се сещат за сладостта им. Ябълки, банани, грозде – вкусни са, но съдържат немалко естествени захари.
Ако обаче търсите плод, който да може да се хапва без угризения, да ви държи сити и в същото време да подпомага здравето ви – има един специален фаворит: авокадото.
Почти без захар, но богато на полезни вещества
Авокадото съдържа минимално количество захари – по-малко от 1 грам на 100 грама плод. За разлика от повечето плодове, то е източник не на фруктоза, а на ценни мазнини, които са от типа „добри мазнини“ – мононенаситени. Те са полезни за сърцето, подпомагат мозъчната функция и дори помагат в борбата с възпалителните процеси.
Защо държи сито?
Богатото съдържание на фибри и мазнини забавя усвояването на храната и създава дълготрайно усещане за ситост. Затова авокадото често се препоръчва в балансирани диети и е любимо на хора, които искат да поддържат стабилно тегло, без да гладуват.
Как помага на здравето
Сърце и кръвоносна система – полезните мазнини и калият в авокадото спомагат за поддържането на нормално кръвно налягане.
Красота отвътре – витамините Е и С действат като мощни антиоксиданти за кожата.
Добро храносмилане – високото съдържание на фибри стимулира червата и поддържа здравословна микрофлора.
Как да го включите в менюто си
Авокадото е изключително универсално. Можете да го нарежете в салата, да го намачкате върху пълнозърнест тост, да го добавите в смути или дори да го използвате като кремообразна основа за десерти.
Ако търсите плод, който да се впише в здравословен начин на живот, без да повишава рязко кръвната захар и в същото време да ви държи сити за дълго – авокадото е вашият верен съюзник.