Тази топла пролетна салата включва аспержи, праз, грах, ягоди, много магданоз и дресинг от лимон и зехтин. Лесно, леко и супер освежаващо!
Необходими съставки за 4 порции:
- 1 чаша сурова киноа
- 1/2 супена лъжица зехтин екстра върджин
- 1 праз, нарязан на кръгчета или полумесеци
- 2 скилидки чесън, смлян
- 1 връзка аспержи с отчупени крайчета и нарязани на 2-3 сантиметрови парченца
- 1 чаша нарязани на кубчета ягоди (по желание)
- 3/4 чаша пресен или замразен грах
- 1 чаша пресен магданоз, едро нарязан
За дресинга:
- 2-3 супени лъжици зехтин екстра върджин (на вкус)
- 3 супени лъжици пресен лимонов сок
- 1/2 супена лъжица чист кленов сироп или друг подсладител
- 1/4 чаена лъжичка ситна морска сол и много черен пипер на вкус
лимонови кори за овкусяване
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете киноата през фина цедка и поставете в средно голяма тенджера. Добавете чаша и половина зеленчуков бульон (или вода) и оставете да заври. Намалете котлона и покрийте с плътно затварящ се капак. Варете 15-17 минути, докато стане пухкава и цялата вода се абсорбира. Набодете леко с вилицата, свалете от огъня и оставете да стои покрита в продължение на 5 минути.
2. През това време вземете много голям тиган или уок. Сотирайте праза и чесъна в маслото за около 5 минути на средна температура. Овкусете щедро със сол и черен пипер. Добавете аспержите и сотирайте още 5-10 минути или докато аспержите омекнат, но все още са леко хрупкави. Добавете ягодите, ако решите да използвате, граха и магданоза. Загрейте за няколко минути и след това свалете от котлона.
3. Разбъркайте заедно съставките за дресинга (зехтин, лимонов сок, кленов сироп и 1/4 чаена лъжичка морска сол). Изсипете го в сместа от тигана и добавете варената киноа. Подправете на вкус със сол и черен пипер и се насладете! Салатата е вкусна и охладена, а ако желаете можете да я поръсите и с ядки или семена.