Любов, гняв, страх, възбуда, щастие, тревожност, гордост - това са част от човешките емоции и нюансите стават все повече. Но какво е това, което ни кара да се чувствам по един или друг начин? Как чувствата се проявяват и какво можем да научим за това? Науката все още търси отговорите на някои от тези сложни въпроси, но вече са направени някои любопитни проучвания.

1. Лошите чувства са добри за вашето здраве

Отрицателните емоции като страх и гняв са важни за психическото здраве и ни помагат да оценяваме по-добре нашите преживявания. Някой, който изпитва само положителни емоции, рискува да стане самодоволен и да не обръща внимание на проблемите, които наистина имат значение. Отрицателните емоции са напълно естествени и е важно да не се потискат. Всичко е въпрос на баланс!

2. Когато става дума за любов, всичко е въпрос на химия

Любовта има много повече общо с химията, отколкото може би си мислите. Тези чувства на пърхане на пеперуди в стомаха или потни длани, когато сте привлечени от някого, всъщност имат научни обяснения. Някои химични вещества като допамин и ендорфини се освобождават и те имат по-голямо влияние в отношенията ни с любимия, отколкото ние разбираме.

3. Емоциите са всъщност физически

Освен че са психологически феномен, емоциите също така се усещат и извън мозъка, в останалата част на тялото, според проучване, проведено от екип от учени от Финландия. Някои части на тялото, особено в горната половина, са силно стимулирани по време на емоции като любов, щастие и гордост, а депресия и тъга са свързани с липса на чувствителност.

4. Емоциите са заразни

Изследванията са доказали отново и отново, че хората несъзнателно имитират емоционалните изражения на тези около тях. Независимо дали са "заразени" с усмивка или събират положителна енергия онлайн, хората просто не могат да спрат себе си от "имитиране" на емоциите на другите хора.

5. Усмихвайки се насила, можете да предизвикате щастието си

Ако насилите изражението на лицето си, за да отрази определена емоция, вие всъщност ще започнете да чувствате тази емоция - това са заключения от научни изследвания. Когато сте щастливи, се усмихвате, нали? Но усмивката работи и по друг начин. Ако искате да се почувствате щастливи, всичко, което трябва да направите, е да накарате лицето си да се усмихне за около 30 секунди - веднага ще почувствате разликата в емоциите. Толкова е просто.

6. Емоциите винаги се изписват на лицето ви

Когато човек изпитва силна емоция, но се опитва да скрие чувствата си, по лицето му се изписват микро изражения - кратко неволно изразяване на емоциите. Микро израженията настъпват толкова бързо, че те често не се виждат в реално време, но когато се запишат и анализират по-бавно, те могат да осигурят по-дълбок поглед към истинското емоционално състояние на човек.

7. Цветовете влияят на емоционалното ви състояние

Различните цветове могат да възбуждат определени емоции, причина се крие в това, че ги свързваме с различни нюанси в природата. Така например, синьото е много успокояващ цвят и подобрява релаксацията, защото го свързваме с океана, докато жълто се счита за радост, поради връзката му със слънцето.