Коя жена не иска косата и да бъде красива, здрава и дълга. Да получава комплименти за външния си вид и да се радва на възхищението на околните. Всички тайно копнеем за онези дълги и лъскави кичури, подобни на Рапунцел, които растат бързо и все по-красиви.

И докато знаем, че няма магическа формула за растеж и трябва да имаме търпение, има все пак няколко неща, които можем да направим, за да помогнем на косата си да расте по-бързо и по-здрава. С тези прости съвети не само ще подхраните косата си от корена, но и ще се погрижите за цъфтящите краища, които често са пречка по пътя към красива и здрава коса.

Какво трябва да знаем за растежа на косата.

Растежът на косата има три етапа - анаген, катаген и телоген. Всеки кичур коса има свой етап на развитие. Анагенният стадий е етап на растеж и обикновено продължава между две до шест години. Катагенната фаза идва след анагенната фаза и включва прехода или подновяването на космените фоликули, с продължителност от четири до шест седмици. Фазата на телогена (последният етап) е фазата на почивка, при която косата спира да расте. Важно е също така да знаете, че косата на човек расте с около 15см годишно.

Как да накараме косата да расте по-бързо?

Има няколко неща, които може да направите, ако искате да накарате косата си да расте по-бързо.

1. Правете редовно масаж на скалпа

Масажът на скалпа е най-простият начин за стимулиране на растежа на косата. Масажът на скалпа не само е страхотно средство да се отървете от стреса, но също така засилва кръвообращението и укрепва косата. Масажът на скалпа също така мобилизира маслата на скалпа, които укрепват корените и поддържат косата ви хидратирана.
Можете да си правите масаж на скалпа като използвате кокосово масло. Масажирането с кокосово масло засилва растежа и силата на косата. Маслото е пълно с основни витамини и хранителни вещества и действа като естествен балсам за коса. Нежният масаж на косата със затоплени масла също подхранва, ревитализира и успокоява скалпа.

2. Подстригвайте краищата редовно

Увредената коса или косата с разделени краища пречи на растежа на нова коса. Редовното подстригване на косата е от съществено значение в този случай. Ако не се подстригват редовно, накъсаните краища могат да направят косата ви суха и заплетена. Подстригването също третира накъсването на косата.
Не забравяйте обаче да не прекалявате с подрязването. Средното време между всяко подстригване трябва да бъде 3 до 4 месеца. Освен това не отнемайте прекалено много от косата, ако искате тя да бъде дълга. Подстригвайте по около два сантиметра.

3. Хранете се здравословно и балансирано

Здравословната диета ще гарантира, че косата ви получава всички необходими хранителни вещества, за да расте дълга и силна. Необходимо е подбирате добре храните, които консумирате, за да сте сигурни, че давате на косата си всичко, от което се нуждае. Храните, богати на витамини и минерали, също насърчават растежа на косата. Консумирайте храни, богати на протеини и аминокиселини, които са от съществено значение, тъй като това е основния структурен компонент на косата.

4. Не мийте косата си прекалено често

Поддържането на косата чиста е от съществено значение за хигиената и растежа на косата. Но прекаляването може да причини повече вреда, отколкото полза. Ежедневното миене на косата с шампоан може да я изсуши и да отмие естествените масла от скалпа. Добра алтернатива биха били шампоаните без химикали, обогатени със съставки за удължаване на косата. Ежедневното миене с шампоан също може да дехидратира косата ви. Също така корените на косата са най-слаби, когато са мокри. Следователно, избягвайте разресването на косата, когато е мокра. А, ако все пак искате д а го направите, бъдете изключително внимателни.

5. Внимавайте с термичната обработка

Прекомерната употреба на стилизиращи инструменти като сешоари и къдрици или преси може да увреди косата ви и да я направи суха и чуплива. Можете да използвате тези уреди от време на време и без да ги настройвате на най-високата температура. Използвайте термозащита, за да избегнете накъсване на косата.

6. Използвайте домашни маски за коса

Няма жена, която да не е наясно колко важни и полезни са домашните маски за коса. Те осигуряват жизненоважни хранителни вещества, които помагат за подхранването и укрепването на косата ви и я предизвикват да расте по-бързо. Използвайте маски за коса, които овлажняват косъма.

От мед и лимон до авокадо и зехтин, има много опции, които ще хидратират косата ви, ще я направят копринено гладка и ще й позволят да расте до пълния си потенциал. Маските с яйца и канела помагат за стимулиране на кръвообращението и подхранват кичурите на косата.

7. Използвайте редовно балсам за коса

Балсамът помага за замяната на липидите и протеините в косъма и също така запечатва кутикулата на косъма. Използването на подходящ балсам за коса помага за хидратирането на кичурите на косата, възстановяването на увредената коса и укротяването на хвърчащите краища.

8. Не решете косата си прекалено често

Въпреки че разресването на косата е от съществено значение, твърде честото правене може да увреди кичурите ви. Постоянното триене от разресването на косата може да накъса косата и да й попречи да расте по-бързо. Ключът е да разресвате косата си нежно, което стимулира скалпа, отделя естествени масла и спомага за разпространението на тези масла по дължината на кичурите на косата.

9. Използвайте правилните калъфки за възглавници

Сменете обикновените си памучни калъфки за възглавници с копринени. Памучните калъфи за възглавници повдигат външните слоеве на кутикулата на косата ви и я правят по-податлива на къдрене, накъсване и увреждане. Коприната е по-гладка и причинява по-малко триене. С копринена калъфка за възглавница ще се събудите с по-малко заплитане.

10. Използвайте хранителни добавки

Хранителният дефицит също може да забави растежа на косата. В допълнение към режима ви за хранене, можете също да приемате добавки, които ще помогнат за усилване растежа на косата. Биотин и мултивитаминни добавки могат да помогнат за по-бърз растеж на косата. Получаването на много омега-3 също е добър начин да подхраните кичурите си.

11. Изплаквайте косата си със студена вода

Изплакването на косата ви със студена вода позволява на порите да се затворят, правейки косата мека и управляема. Избягвайте изплакване с гореща вода, тъй като тя може да увреди косата ви. Изплакването със студена вода укрепва косата.

12. Използвайте микрофибърни кърпи

Увиването на косата с кърпа веднага след измиване изглежда логично. Въпреки това, мократа коса е крехка и податлива на накъсване. Затова подсушете косата си с кърпа, вместо да я увиете. Това ще предотврати увреждане. Освен това заменете традиционната хавлия с микрофибърна кърпа. Традиционните кърпи за баня съдържат големи влакна, които могат да причинят накъсване на косата. Кърпите от микрофибър не са толкова пухкави и абсорбират водата бързо от косата ви, без да причиняват никакво увреждане.

13. Намалете стреса

Високият стрес е често срещана причина за падане на косата. Практикуването на йога, медитация и други упражнения за облекчаване на стреса може да ви помогне да се успокоите и отпуснете. Спете осем часа всяка вечер и култивирайте релаксиращи хобита, за да помогнете на организма си да бъде релаксиран и да стимулирате растежа на косата.

14. Избягвайте изсветляване на косата

Изрусителите за коса отварят кутикулите на косъма и могат да причинят значително увреждане на косата. Химически третираната коса е по-податлива на накъсване и нацепване на краищата. Колкото по-малко са химическите или оцветяващи третирания, толкова по-добър и по-бърз е растежът на косата ви.

15. Използвайте продукти с кофеин

Кофеинът стимулира матричните клетки в здравия космеен фоликул и може да насърчи растежа на косата. Антиоксидантите на кофеина намаляват загубата на вода и увеличават производството на здрави космени клетки. Той също така има стимулиращи растежа ефекти върху косата.

Кои са факторите, които пречат на растежа на косата?

След като разбрахме кои са методите, с които може да подпомогнете растежа на косата си, ето и някои от най-често срещаните причини за забавен растеж и косопад.

 

1. Боядисване на косата

 

Повечето бои за коса съдържат амоняк, промишлен избелващ агент. Амонякът може да изсуши косата ви. Водородният пероксид е друг химикал, който може да причини накъсване на косата и накъсващи се краища. Той също така може да потисне растежа на косата. Прекомерната употреба на бои за коса може да доведе до падане на косата чрез увреждане на космените фоликули. Вместо това можете да опитате естествени цветове като къна. Оцветява и кондиционира косата ви. Можете също да използвате кафе или канела на прах.

 

2. Химически процедури за коса

Повечето процедури за коса използват много силни химикали, които водят до косопад. Редовното изправяне на косата също може да предизвиква накъсани краища. Опитайте се да избягвате или да намалите честотата на такива процедури за коса.

 

3. Сресване на косата докато е мокра

Влажната коса е крехка и податлива на накъсване. Никога не решете косата си, докато е мокра. Изчакайте тя да изсъхне естествено. След това можете внимателно да я разплетете и срешете.

4. Стягате косата си с ластик прекалено много

Стегнати прически като опашки или плитки издърпват косата от корените. Те могат да отслабят косата и дори да причинят трайно увреждане. Гумените ластици могат да направят същото. Избягвайте колкото е възможно повече подобни прически.

 

И за финал...

Всеки търси тайната на дългата, красива коса. Но няма една голяма тайна. Има много фактори, които допринасят за по-бърз растеж на косата. За това, ако искате дълга и красива коса, опитайте някои от тези техники. Вижте кое работи най-добре за вас и скоро след това ще се радвате на дълга и красива коса.