Пържени картофки, шоколадово суфле или чипс? Да, едва ли има жена, която да не бъде подмамена от всички тези изкушения! Случвало ли ви се е обаче да се събудите с нова пъпка, появила се точно преди важно за вас събитие? Оказва се, че за да бъдем красиви не само отвътре, но и отвън, трябва да си поставим някои ограничения и да кажем „не” на част от най-обичаните от нас неща. Макар повечето дами да мислят, че единствено стресът, бактериите, хормоните или генетичната предразположеност биха могли да влошат визията на кожата им и да бъдат отговорни за появата на акне, то тук с голяма удивителна трябва да добавим и храната. Причината е, че освен като гориво за благосъстоянието на организма ни, храната дава своето директно отражение и върху състоянието на кожата и в частност на лицето ни. Въпреки че взаимовръзката между двете все още е спорна и неубедителна, здравословният и балансиран начин на хранене не само би прочистил организма от токсини, но и едновременно с това ще засили метаболизма и ще помогне да се изкорени проблема. Затова от огромно значение е придържането към някои основни правила, които не само ще подобрят храненето на всяка от вас, но и ще имат благоприятен ефект върху външния вид и самочувствие. А коя дама не би била щастлива от това?

Кажи „НЕ” на…

Кожата е като платното на художник – отразява грижите, които всеки полага за нея ежедневно. Когато става дума за акне обаче, има няколко основни групи храни, които специалистите препоръчват да бъдат избягвани.

Първата група, за съжаление, включва най-обожаваните храни от повечето дами - рафинираните захари или наричани още храни с висок гликемичен индекс (ГИ). Към тях спадат всички сладки десерти, вафли, шоколад, бисквити, зърнени закуски и десерти направени от бяло брашно, белия хляб, подсладени напитки. Общото между всички тях е, че са изключително благоприятстващи производството на по-големи количества себум, а оттам и отговорни за развитието на акне, заради факта, че доста бързо покачват нивата на кръвната захар. Редица проучвания доказват тази взаимовръзка, като едно от тях дори установява, че консумиращите храни с добавени захари имат с 30% по-голям риск да страдат от акне.

Групата на млякото и млечните продукти е следващата група, която е един от основните врагове на красивата и чиста кожа. Макaр млякото да има относително нисък гликемичен индекс, именно неговата консумация се свързва винаги, когато се появи внезапно акне, като най-вероятната причина е хормоналното съдържание в него. Разбира се, може да изберете алтернатива в лицето на кокосово, бадемово или соево мляко, но винаги имайте едно на ум, тъй като млякото е основна съставка в много други храни, които консумираме ежедневно.

Третата група е тази, в която се включват всички фаст фууд изкушения, които похапваме на крак, най-често, когато нямаме време. Да... типични за т.нар. западна диета, всички хамбургери, хот-дози, пържени картофки, сода и млечни шейкове са основни заподозрени за нарастващия риск от появата на акне.

За здрава, сияйна и чиста кожа без петна и пъпки е добре също така да се избягват алкохола и кофеина, храните с по-високо съдържание на сол, мазните храни и червеното месо.

Дотук добре, но сега накъде?

Добре, събрахме част от най-големите вредители на кожата ти в лицето на няколко от най-обичаните от всички ни храни, но е време да се замислим дали няма и такива, чиито полезни съставки биха подействали благоприятно на кожата ни. На прав път сме – оказва се, че докато храните, обсъждани по-горе, могат да допринесат за развитието на акне, има други храни и хранителни вещества, които могат да помогнат за благосъстоянието на кожата:

  • Диета с нисък ГИ

Чували ли сте, че някоя ваша приятелка, която има проблеми с кожата, е преминала на ниско гликемична диета? Причината, както вече изяснихме, е че именно повишените нива на инсулин са виновни за наличието на акне. Нещото, което може да направите, е да замените гореизброените храни с висок ГИ с такива, които освобождават захарите в пъти по-бавно (пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни), такива, които са богати на влакнини (овес и леща), на фитоестрогени (соя, боб и леща). Плюсът на диетата е, че тя може да се следва от всеки, без задължително човекът да страда от повишена кръвна захар, наднормено тегло или метаболитен синдром.

  • Омега-3 мастни киселини

Знаете ли, че консумацията на ядки като бадеми и орехи, както и морски дарове и риба, е изключително полезно за здравето както на тялото, така и на кожата? Благоприятният им ефект е вследствие от съдържащите се киселини, които имат положителен ефект върху кожата и водят до намаляване на възпалението на вече появилото се акне.

  • Богати на антиоксиданти храни

Балансираното меню, в което се съдържат храни с множество антиоксиданти се борят срещу свободните радикали и оксидативния стрес, отговорни за появата на възпаление и акне. Редица изследвания дори са на мнение, че антиоксидантите предотвратяват задълбочаването на проблема и намаляват времето, в което кожата се изчиства от неприятните пъпки и петна. Е, май е време да се запасите с пресни подове (най-вече тъмни горски плодове), авокадо (богато на витамин Е) и храни с високо съдържание на бета-каротин като тиква, сладък картоф и моркови (изпълнени с витамин А).

  • Зелен чай

Много пъти сме говорили, а и със сигурност знаете множество плюсове на тази любима напитка. Оказва се, че тя има положителен ефект и в борбата срещу акнето и последващото възпаление. Разковничето е в съдържащите се в чая полифеноли, които освен че понижават прекомерното производство на себум, се борят и срещу възпалителните процеси.

  • Куркума

Дами, не забравяйте и кралицата на източната кухня, чийто противовъзпалителен полифенол куркумин помага за регулиране на кръвната захар, подобрява инсулиновата чувствителност, а оттам и потиска развитието на бактериите, отговорни за появата на акне.

  • Негово величество чесънът

Tочно така – освен като естествен антибиотик, луковичният зеленчук действа като суперхрана в борбата срещу неприятното акне. Изключително богат на естествено съдържащото се химично вещество алицин, което убива вредните батерии и вируси, той се превръща в ваш верен приятел за разнасяне на акнето и недопускане на задълбочаване на възпалението.

  • Джинджифил

Използвана от хилядолетия като подправка, но и като природно средство за множество оплаквания, джинджифилът е изключително благоприятен за здравия вид на кожата на дамите. Освен че стимулира метаболизма и имунната система, неговите противовъзпалителни свойства действат както в дълбочина, така и на повърхността.

Уверете се, че тялото ви получава необходимите витамини и минерали

Сигурни сме, че сте наясно колко благотворно действие имат върху тялото и организма и различните витамини и минерали, които намаляват стреса и нормализират дисбаланса, причинен от нездравословния начин на живот и ежедневния стрес. За здравината, чистотата и еластичността на кожата е от изключително значение приемът на няколко основни групи:

  • Цинк - изключително важен минерал, отговорен за заздравяването на рани, който чрез своето антисептично действие предпазва кожата от преждевременно стареене и спомага за предотвратяване на възпалението, действайки срещу кожната бактерия P.acnes, причиняваща появата на петна. Прекрасен източник на цинк са всички зелени зеленчуци, стриди и скариди, зелен грах, освес, ръж, бадеми, ряпа. -храни, богати на витамин А (моркови, сладки картофи, тиква, спанак, зеле, манго, папая, пъпеш, домати, тиквички, овесена каша) заради каротеноидите, известни със своите противовъзпалителни свойства, които държат надалеч свободните радикали;
  • Храни, богати на витамин B и В6 (банани, броколи, леща, чушки, зеле, карфиол, кафяв ориз, цитруси, грах, домати) заради контролиране баланса на половите хормони, причиняващи акне; - храни, богати на витамин С (цитруси, зеле, чушки, броколи, ягоди, киви), които укрепват имунната система и помагат в борбата с инфекциите;
  • Храни, богати на витамин Е (сусам, фъстъци, слънчоглед, боб, сладки картофи, риба тон и сьомга), които се явяват мощен антиоксидант, предпазващ от свободните радикали;
  • Храни, богати на селен (пилешко месо, черен дроб, риба тон, треска, гъби, зеле, сирене, тиквички), чиито противовъзпалителни свойства се борят с инфекциите в дълбочина. 

Разбира се, благоприятната промяна в начина на хранене е едно прекрасно начало на промяната, но само тя не е достатъчна! Все пак, както вече споменахме, за да излъчваме красота, е важно да действаме отвътре навън, което означава, че правилната диета е само допълнение към лечението на акнето с правилни продукти. Както знаем, проблемната кожа може много лесно да бъде раздразнена, а мазната и акнетична кожа има нужда от специално внимание и грижи, учените от Eucerin разработиха серията Eucerin® DERMOPURE, която е специално създадена за проблемите на този тип кожа, за да бъде тя постоянно чиста и красива! И тъй като грижата започва с почистването продуктите от новата серия имат изключително траен ефект върху несъвършенствата, млечната киселина в тях отваря порите, докато амфо-тенсидите нежно премахват грима и излишния себум.

Eucerin® DERMOPURE Измиващ гел за лице нежно отстранява излишния себум, грима и замърсяванията, натрупани през деня, изключително нежната формула на Eucerin® DERMOPURE Мицеларен разтвор за лице й придава така необходимата свежест, за да я подготви за третата стъпка в лицето на Eucerin® DERMOPURE Тоник за лице, който да отвари запушените пори. Разбира се, серията включва и още няколко продукта за едно по-добро усещане на кожата: Eucerin® DERMOPURE Ексфолиращ гел за лице, който действа в дълбочина, премахвайки мъртвите клетки благодарение на микрочастиците в себе си; Eucerin® DermoPURE Обновяваща грижа за лице подпомага обновяването на кожата и свиването на порите; Eucerin® DERMOPURE Стик-коректор за лице покрива перфектно и най-малките несъвършенства; Eucerin® DERMOPURE Матиращ Флуид за лице се грижи за неутрализиране на прекомерния себум и лъщене, а Eucerin®DermoPURE Интензивен Успокояващ Крем съдейства за успокояване на раздразненията, намаляване на опъването и зачервяването на кожата.