Гледайки някоя известна личност, ние виждаме само лъскавата страна на славата – договори за милиони долари, пътешествия из целия свят, милиони фенове, лесна работа и т.н. Но зад успеха на повечето актьори, футболисти, модели, певци стои много труд и много кураж.

Днес ви представяме другата страна на монетата и ще ви разкажем за забележителните истории на 15 души, които са готови на всичко, за да постигнат мечтите си.

1. Даниел Дей-Луис прекарва 6 месеца в джунглата, за да влезе в роля

Актьорът винаги дава всичко за ролите си. Например за ролята си на „Последният мохикан“ той прекарва 6 месеца в джунглата, научил се е да строи канута и капани, за да опознае героя си по-добре. Накрая обаче дори не получава номинация за „Оскар“ за тази роля.

За ролята си в „Бандите на Ню Йорк“ Дей-Луис работи като касапин и се разболява от пневмония, защото е отказвал да носи топло палто, тъй като героят му също не носел такива дрехи. За тази си роля актьорът печели вторият си „Оскар“.

Първият му „Оскар“ пък е за ролята му в „Моят ляв крак“, в който изиграва Кристи Браун – младеж с церебрална парализа, който рисува и пише с левия си крак. Преди снимките актьорът прекарва 8 седмици в болница за хора с церебрална парализа. Всеки ден се придвижва в инвалидна количка и дори оставя персоналът да го храни. Накрая дори си счупва 2 ребра поради непредпазливост.

Преди да участва в „Боксьорът“ пък, актьорът вече бил тренирал бокс, но решава да се подготви по-сериозно за ролята си. Той тренира цели 18 месеца и накрая бил достатъчно опитен, за да се пробва и на професионалния ринг.

Актьорът не участва в много филми и когато му остане време между проектите, понякога се захваща със странни занимания. Например веднъж си намира работа като обущар, макар че едва ли му е било необходимо.  Като цяло Даниел Дей-Луис е странна птица.

2. Как изглеждат краката на балерините

За балерината Александра Билгич танците са целият ѝ живот и тя открито говори за хубавите и лошите страни на професията. Например ето как изглеждат краката на една балерина след спектакъл:

Животът на всеки танцьор включва строги диети, всекидневни тренировки, специални масажи за мускулите и ставите и коктейл от обезболяващи преди всяко изпълнение.

3. Ед Харис е спал в леглото на Джаксън Полък, направил си е студио и е прекарал 10 години, подготвяйки се за ролята

След като прочита биографията на художника Джаксън Полък, Ед Харис решава, че иска да направи филм за твореца. Подготовката му трае цели 10 години. Ед прочита всички книги по темата, гледа всички филми, посветени на Полък, посещава галерии, анализира картините му, започва да пуши любимите цигари на Полък, посещава дома му многократно, спи в леглото му, прави си студио, в което се научава да рисува, и сам прави репродукции на картините на Полък, които се виждат във филма „Полък“ (2000). Интересното е, че Ед Харис е номиниран за „Оскар“ за ролята си, но не печели, затова пък неговата екранна партньорка Марсия Гей Хардън печели „Оскар“ за поддържаща роля.

4. Колоездачът Тейлър Фини е ранен тежко, възстановява се само след година и се връща към състезанията

Тейлър Фини е професионален колоездач от САЩ и световен шампион. Болките и травмите са част от живота на всеки атлет, а Тейлър е против всякакъв допинг и дори не взима позволените болкоуспокояващи, защото смята, че болката е съществена част от всеки спорт.

През 2014 г., по време на състезание, Тейлър си чупи тибията и фибулата на левия крак. Тежка травма за всеки спортист. Той обаче се възстановява само за една година и продължава своята кариера.

5. Хоакин Финикс е разнасял меч със себе си, научил се е да свири на китара и почти е полудял заради роля

 

Хоакин Финикс, също като Даниел Дей-Луис, се подготвя много старателно за ролите си. Докато Ръсел Кроу тренирал упорито във фитнеса, за да влезе в ролята си на гладиатор, Хоакин се съсредоточил върху детайлите – той се научил да се бие с меч и навсякъде ходел с оръжието си, за да свикне с теглото му и да се почувства поне малко като своя герой.

Заради филма „Да преминеш границата“ той се научава да пее и да свири на китара. Това толкова му харесва, че за известно време смята да се откаже от актьорството и да стане хип-хоп изпълнител.

6. Майкъл Джордан бил изгонен от няколко отбора, защото не можел да скача добре

Майкъл Джордан е вероятно най-известният баскетболист в света, но в началото никак не му е било лесно. В училище Майкъл бил изгонен от баскетболния отбор, защото не се справял добре, а когато най-накрая успял да влезе в NBA, му казали, че подскоците му не са достатъчно добри за професионалист. Затова той започнал да тренира всеки ден и стрелял към коша стотици пъти на ден, за да стане по-добър. Бившият му треньор казва, че само тежкият труд и отдадеността са превърнали Майкъл в суперзвезда.

7. Тъмната страна на модната индустрия

Джанеса Райт се опитва да стане супер модел, но открито говори за всички трудности, с които се е сблъскала до този момент – очакванията към нея винаги да има перфектно тяло, всекидневните тренировки, строгите диети, дори пластичните операции. Професията на моделите не е никак лесна, а парите невинаги са толкова добри. Много от момичетата страдат от депресия, работят на няколко места или започват да взимат наркотици, защото не могат да се справят със стреса.

8. Бетани Хамилтън е една от най-добрите сърфистки в света, въпреки че е загубила едната си ръка

Бетани е професионална сърфистка от Хавай. Още от малка тя показва забележителен талант и копнее да стане професионален атлет, но когато е на 13 години, акула отхапва лявата ѝ ръка. Този ужасяващ инцидент не отказва Бетани и само след 26 дни тя е отново на дъската.

Днес Бетани е сред 50-те най-добри сърфисти, тя е печелила състезания и вдъхновява хората по света. Има и филм по нейната история - Soul Surfer.

9. Джордж Хинкапи продължава да се състезава, въпреки множество инфекции и травми

Джордж е единственият американски колоездач, който е взел участие на 5 олимпийски игри и е част от отбора, който печели Тур де Франс. Само че пътят към победата никак не е лесен. По време на своята кариера той трябва да се справи с белодробна инфекция, счупена ключица, счупени китки и тежка форма на разширени вени. През 2012 г. той признава, че в началото на своята кариера е взимал допинг, за да може да се мери с останалите професионалисти, но сега съжалява за това свое решение.

10. Линда Хамилтън тренира усилено, за да изиграе Сара Конър в „Терминатор“. 28 години по-късно тя се завръща в същата роля

За да се подготви за ролята си на Сара Конър, Линда Хамилтън трябва да премине през ада, в който я запраща личният ѝ треньор. 13 седмици преди началото на снимките Хамилтън, която тогава тежала само 50 кг, започнала да тренира – кардио, вдигане на тежести, стрелба, джудо и диета без никакви мазнини. Треньорът ѝ дори я карал да плува в океана с тежести. Впрочем всичко това се случва само два месеца, след като актрисата е родила.

Днес тя отново е във форма и е готова пак да влезе в ролята си от „Терминатор“.

11. Джон Оби Микел играе на Световното, докато баща му е отвлечен

По време на Световното първенство по футбол бащата на нигерийския капитан е отвлечен. Джон Оби Микел се подготвял за мача с Аржентина, когато непознати хора му се обаждат и му казват да плати откуп, иначе ще убият баща му. Оби казва само на най-близките си приятели за това, а съотборниците и треньорът му нямат представа. Микел играе в мача срещу Аржентина, защото казва, че не е искал да разочарова феновете.

Една седмица по-късно полицията спасява баща му и мъжът в момента е в болница и се възстановява.

12. Изпитанията на Арнолд Шварценегер

Арнолд Шварценегер също е отдаден на професията си. Например за филма „Истински лъжи“ той 6 месеца се учи как да танцува танго. Уроците се оказват от полза и за филма „Джуниър“. 

Но с най-големите изпитания актьорът се сблъсква по време на снимките на „Хищникът“ (1987). Тогава той отслабва с 12 кг заради повръщане и диария, предизвикани от мръсната вода, в която трябвало да плува. Снимките започвали всеки ден в 3 ч. сутринта, а Арнолд трябвало да плува в студена и мръсна вода, пълна с пиявици. По време на снимките актьорът си взима кратка отпуска, за да се ожени. Меденият му месец продължава само 3 дни и след това трябвало да се върне в джунглата.

13. Борбата на Монтел Уилямс срещу болестта, която го убива

Монтел Уилямс е американски актьор и водещ, който през 1999 г. е диагностициран с множествена склероза, която води до увреждания на нервите. През 2009 г. Монтел разказва, че всеки ден трябва да се бори с болката. Стресът е един от факторите, които влошават болестта, но нима можете да си представите шоубизнеса без постоянен стрес?

Днес Монтел спазва строга диета, тренира и подпомага изследвания и лекарства, които могат да помогнат на хората с множествена склероза.

14. Лейди Гага и фибромиалгията

Животът на певицата е изпълнен с вълнуващи събития, но понякога ѝ се налага да отменя концерти заради фибромиалгията – хронично заболяване, характеризиращо се с необяснима болка, внезапна и силна умора, безсъние, тревожност и нарушена концентрация. Лейди Гага споделя, че сауната и слънчевата светлина ѝ помагат, за да надвие умората и да работи по-бързо.

Певицата изобщо не се самосъжалява, а винаги дава всичко от себе си и неведнъж се е контузвала на сцената. Пръстите ѝ пък често са покрити с мазоли заради свиренето на китара, докато пише нови песни.

15. Дан Манчина губи зрението си, но продължава да се занимава със скейтборд

Когато е на 13 години, Дан знаел, че постепенно ще загуби зрението си заради наследствено дегенеративно заболяване и физическата активност само можела да ускори процеса. Днес той е напълно сляп с лявото око, а дясното му различава само някои цветове. Въпреки това той продължава да се занимава със скейтборд.

Той тренира всеки ден, а преди всеки трик, опипва терена с бастуна си. Дан не се страхува от травмите и благодарение на своята воля и кураж, днес е рекламно лице наизвестна марка напитки.

Ето как той прави своите трикове:

 

A post shared by Dan Mancina (@danthemancina) on