Още от дълбока древност човек носи накити: гривни, обеци, огърлици, пръстени, диадеми и др. за украса и защита от енергията на недоброжелатели. Най-мощни сред тях са били бижутата, които имат камъни и минерали.

Накитите са били привилегия на богатите, но в легендите се носи, че те са част от защитата дори на богове и герои. Например Афродита се е кичила с розов кварц, а Атина Палада – с авантюрин. Всеки от тези камъни има специфична вибрация и носи различни събития в живота на своя притежател.

Така възниква въпросът: как да изберем своя камък сред голямото разнообразие от блясъка, красотата, но и специфична функция и енергия?

На първо място, необходимото условие за избора на камъка е той да би хареса от пръв поглед.

Възникването на интуитивна симпатия

е първата крачка за осъществяването на контакта между камъка и притежателя. Разчитайте на вашата чувствителност и спонтанност, на вътрешните си инстинкти. Изберете камъка, към който сте посегнали от пръв поглед, който ви доставя радост и чувство на хармония, който ви притегля с някаква тайнствена сила. Ако избирате бижу за друг човек, концентрирайте се върху съответния човек и неговите характерни особености.

На второ място е мотивацията на избора. Добре е

камъкът да се избере според цвета на очите,

като се помни, че „очите са огледалото на душата". Изразителността на зелените очи се подчертава от камъни със зеленикав оттенък: александрит, амазонит, ахат, светлозелен берил, диоптаз, малахит и др. Кафявите очи хармонират с тъмния кехлибар, карнеола, авантюрина. Златистите - със златист топаз, хелиодор. Ако ирисът е с искрици, то и камъкът трябва да се подбира искрящ, от типа котешко или тигрово око. На сините очи подхождат не само сините и светлите камъни, но и допълващите този цвят оранжеви и златисти. Черните очи изискват контрастните, наситените тонове на корала, тюркоаза, наситения цвят на аметиста.

Има и още една стратегия за избор на камъни – според месеца на раждане. Вярва се, че определена рождена дата дава точно едни сила и слабости на човека. За това описаните по-долу камъни чудесно пасват като допълнение към бижу.

Януари- гранат, александрит
Февруари- аметист
Март - аквамарин
Април- диамант, циркон
Май - изумруд, нефрит
Юни - ахат, берил
Юли - рубин
Август- диамант
Септември- сапфир
Октомври- опал, котешко око
Ноември- топаз
Декември- тюркоаз

Някои от тези камъни са прекрасни за изработване на амулети. Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния, допринася за подаването на инстинктивни импулси от подсъзнанието при поява на опасност, избирателно повишава имунитета към вирусните заболявания, помага на организма да се справи с нарушенията в неговото здраве. Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера в човека, за когото е направен, създава микроклимат, благоприятен за тяхното развитие.

За да изберете кой камък е подходящ за ваш амулет, трябва да се обърнете отново към датата на раждане. Според астролозите всяка зодия има подходящ камък за защита.

Ето и кои са те:

Овен - аметист
Телец - ахат
Близнаци - берил
Рак - изумруд
Лъв - рубин
Дева - яспис
Везни - диамант
Скорпион - топаз
Стрелец - тюркоаз
Козирог - гагат
Водолей - сапфир
Риби - хризолит