В наши дни изкуството достигна рекордни продажби за всички времена, но все още е спорен въпроса как точно го оценяваме и накъде се развива то. Разбира се, взимаме предвид стойността на материалите и труда, който е вложен, и все пак е сложно да поставим определена пазарна стойност.

„Стойността“ сама по себе си е абстрактно понятие и е строго субективна.
Художникът Марк Вагнер не си губи времето с излишна полемика. Използвайки доларови банкноти като основен материал, връзката между изкуството и неговата стойност става безпогрешно прозрачна и разбираема. Творческата му работа се състои от разрушаването цялостта на банкнотите и последвалото старателно сглобяване на валутата в сложни визуални системи, образуващи невероятни картини, в които Джордж Вашингтон доста често се появява.
 
Ателието на един художник в представите ни е изпълнено с многобройни разпилени бои, четки, картини подпрени на всяка възможна повърхност, но в ателието на Вагнер присъстват строго подредени шкафчета с надписи като „тъмни линии“ , „глави“ , „малки изрезки“ – всички части необходими за сложната графична организирана цялост на творбите му. Омагьосан, грижовен и объркващ са три определения, които зрителя може да използва, за да опише наблюденията си върху колажите на Вагнер. Марк има опит в съхранението и грижата за хартията, приема своето противоречиво препитание като един парадокс.

Анархистите са сигурни, че и аз съм анархист, защото унищожавам любим инструмент на насилниците, капиталистите си мислят, че съм капиталист, защото се наслаждавам на този материал - споделя Вагнер.

За него банкнотите са просто материал, чрез който да изобрази идеите си, но често припомня сам на себе си, че хартията, с която работи, „струва пари“ и че за някои тя е част от сложна икономическа система, към която всеки има свое различно отношение.

Кеш, кинти, мангизи, зелено – каквото и да са те за вас, бихте ли се изкушили да му дадете една банкнота за „ апетитния валутен колаж“?

Вижте невероятното видео, показващо неговата работа, и сами преценете.