Маските правят домашната грижа за лицето по-интензивна и помагат бързо да си погрижете за кожата си след тежък ден или преди важно събитие. Но за да получите положителен ефект, не трябва да забравяте за нюансите на използването на тези продукти. Нарушаването на определени правила намалява ефекта на маската и не се получава нищо - или дори води до появата на дерматологични проблеми.

Много дами си правят маски за лице неправилно - и са разочаровани от ефективността им. Обърнете внимание дали рутината ви за красота съдържа тези навици, които намаляват ползите от използването на маски за лице.

Козметичните маски за лице са най-простият и лесен начин да се погрижите за кожата си и да получите незабавен ефект преди важно събитие. Има обаче някои нюанси при използването на този експресен продукт, които си струва да запомните.

Отказ от предварителна подготовка на кожата

Преди да приложите каквато и да е козметична маска, е необходимо кожата да се подготви за предстоящата разкрасителна процедура. Първо трябва да я почистите от мръсотията с мляко или почистващ гел и след това да използвате овлажняващ тоник, който ще засили последващия ефект на продукта. В противен случай маската ще „запечата“ съществуващите нечистотии в кожата, което може да доведе до акне и силно раздразнение.

Неспазване на препоръките върху опаковката

Въпреки общите правила за прилагане на маски, всеки производител има свои собствени препоръки за употреба, които не трябва да се пренебрегват. Например, ако дадена марка не препоръчва овлажняване след използване на маска, тогава не трябва да го правете. Ако инструкциите показват, че са необходими допълнителни грижи след употреба на продукта, не забравяйте да следвате тези препоръки.

Прекомерна употреба

В този случай принципът „повече е по-добре“ не работи. Ако това правило не се спазва, ефектът след нанасяне може да е обратен и вместо овлажняване ще получите сухота и раздразнение.

Факт е, че някои маски при продължителен контакт с кожата могат да извлекат естествената влага от нея, с което се губи целият ефект от употребата. Ето защо трябва да използвате козметичния продукт точно толкова дълго, колкото е посочено на указанието.

Избор на грешна маска

Много марки използват трикове, като посочват на опаковката, че техната козметика е „подходяща за всеки тип кожа“. Това абсолютно не е вярно, така че е по-добре да търсите „по-честни“ продукти, които казват за какъв тип кожа са подходящи. В противен случай съществува риск от получаване на обрив или тежка алергична реакция.

Например, маски, съдържащи въглен, алое и екстракт от чаено дърво, са подходящи за мазна или склонна към акне кожа. Хиалуроновата киселина и охлювният муцин се препоръчват за активно подмладяване.

Правилно нанасяне на маската

Ако просто нанесете маската върху лицето си и я измиете след препоръчаното време, ефектът от продукта ще бъде минимален. Затова след нанасяне е препоръчително да масажирате леко лицето си, за да подобрите проникването на полезните вещества.