Независимо дали обичате да похапвате китайско, традиционно пиле с ориз, или пък ризото с морски дарове, оризът е една от най-основните храни в световен мащаб и намира своето приложение в повечето диети и кухни. Той е не само достъпен, но и сравнително лесна за приготвяне храна, богата на фибри и източник на ценни хранителни вещества. Всеки сорт ориз носи своите ползи и въпреки че както кафевият, така и белият ориз са страхотни източници на въглехидрати и истинско гориво за тялото и мозъка ни, всеки от тях има свои собствени предимства. Приблизително 20% от световния прием на калории е свързан със скромното оризово зърно, което го прави една от най-важните храни на планетата. Повече от 3,5 милиарда души разчитат на ориза като ежедневна основна част от менюто си. И за да задоволят тази нужда, фермерите отглеждат повече от 100 000 различни сорта ориз. За щастие, изборът ни по време на хранене обикновено се стеснява до две опции: кафяво или бяло.

Може би не е учудващо, че белият е далеч по-често срещан в чиниите ни - до голяма степен подари лесното си приготвяне, по-дългия сро на годност, неутрален вкусов профил, съчетаващ се добре с множество други съставки.

Оказва се, че невинаги кафявият ориз може да се окаже най-добрият ви избор. Нищо никога не е 100%, нали?

Разлики между кафяв ориз и бял ориз

Ако разгледаме отблизо оризовото зрънце, ще видим, че то се състои от 3 слоя, всеки от тях съдържащ различни минерали, витамини и протеини, които ви предлагат различна хранителна стойност:

- кафява обвивка, в която се намират полезните фибри, растителни протеини, витамини В1, B3, В5, B6, витамин Е, както и минералите желязо, магнезий, фосфор и манган;

- зародиш – бъдещето оризово стъбълце ще порасне именно от зародиша, в който се намират ценните омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамин Е, фолиева киселина, витамини В1 и В5, цинк, фосфор и магнезий;

- бяла сърцевина – състои се основно от сложни въглехидрати, които удължават чувството ни за ситост и поддържат стабилни нивата на кръвната захар.

Кафявият ориз съдържа и трите части, което го прави пълнозърнест. Той е вид сложен въглехидрат и пълнозърнест продукт, който оказва благоприятно въздействие върху предотвратяването на сърдечно съдови заболявания, диабет и някои видове рак. Една чаша кафяв ориз осигурява около 11% от дневната препоръчителна доза фибри. Той съдържа малко повече протеин от белия ориз, богат е на основни витамини и минерали, а също така има и доста по-нисък гликемичен индекс от белия ориз, което означава, че кръвната захар се увеличава с по-бавна скорост, което го прави по-добър вариант за тези, които трябва да следят стриктно нивата на кръвната си захар. Основен минус при него е, че се приготвя повече време, а накрая той остава по-твърд и не особено вкусен. 

За белия ориз можем да кажем, че е най-добър приятел на стомаха, особено ако имате стомашно-чревни проблеми. Той е идеален за консумация преди тренировка, тъй като предлага прости, лесно смилаеми въглехидрати, които ще ви заредят с достатъчно енергия и ще ви помогнат да се движите с лекота. Белият ориз е по-евтин, има дълъг срок на годност и често е по-достъпен от кафявия. Белият ориз от своя страна след бързото си сваряване оставя най-нишестения и най-малко хранителен слок, съдържащ бялата сърцевина. Тъй като белият ориз преминава през двойна обработка и се премахва обвивката му, той губи своите полезни свойства. Този вид ориз е по-подходящ за любимите ни традиционни рецепти като пълнени чушки, пиле с ориз или мляко с ориз. Белият ориз също може да бъде за предпочитане, ако сте на диета с ниско съдържание на фибри или имате чувствителен стомах. Оказва се обаче, че прекомерната консумация на бял ориз би могла да увеличи риска от развитие на диабет.

Ами сега - кой да изберем? 

Бъдете креативни с менюто си и хапвайте и от двата. В крайна сметка, имайте предвид, че всички сортове ориз биха могли да се впишат идеално във вашата здравословна диета. Нашият съвет обаче, е когато можете да избирате ориз Баланс, в чиито предимства ще се убедите мигновено. Отгледан и произведен в оризовите полета край Пазарджик, ориз Баланс е идеален заместител на белия ориз в традиционните ястия. Той е онази симбиоза, която търсите, запазила едновременно полезните вещества от кафявата обвивка и зародиша. А ето и някои от най-безценните негови характеристики, които, убедени сме, ще го превърнат в предпочитан и любим:

- ключовото при него е, че при частичното му полиране се запазват 40% от полезните витамини, минерали, протеини и фибри, намиращи се в кафявия слой и зародиша. Същевременно вие приготвяте любмите си ястия за същото време и получавате вкуса от детството си – наситен и завладяващ.

- подпомага метаболизма, като запазените фибри се грижат за доброто функциониране на храносмилателната система;

- укрепва нервната система, доставяйки така необходимите за справяне със стреса витамини от група В;

- есенциалните мастни киселини, които се съдържат в кафявия слой и зародиша се грижат за здравето и правилното функциониране на мозъка;

- подобрява вида на кожата и косата, благодарение на мастноразтворимият витамин Е е антиоксидант, предпазващ клетките от увреждания, причинени от свободните радикали;

- сложните въглехидрати в него засищат и се грижат за стройната фигура;

- изключително вкусен, той се приготвя само за 18-20 минути, без предварително накисване;

- ориз Баланс не съдържа глутен и ви спестява неприятните подуване и стомашен дискомфорт. 

А сега е време да опитате нашите вкусни и полезни рецепти с ориз Баланс:

Балансиран пилаф със сос бешамел и билки от шеф Силвена Роу

Съставки:

За пилафа

• 2 супени лъжици масло
• 2 глави лук (настъргани)
• 2 скилидки чесън (счукани)
• 100 г френско грозде или нар (по избор)
• 250 г ориз Баланс Krina
• 2 супени лъжици пресен риган (ситно нарязан)
• 500 мл пилешки бульон
• 70 г неосолени шамфъстъци без черупките (едро нарязани)

За соса бешамел

• 2 супени лъжици масло
• 1 ½ супени лъжици брашно
• 250 мл прясно мляко
• ½ чаена лъжица индийско орехче (мляно)
• 100 г кашкавал (настърган)

Приготвяне:

За пилафа

Първо разтопете на умерен огън маслото в тенджера, подходяща да се постави и във фурна. Сотирайте лука и чесъна в маслото за 1 минута. Добавете ориза и разбъркайте, за да се покрие изцяло с масло. Изсипете бульона, покрийте и варете 18–20 минути на много слаб огън. Свалете от огъня. Добавете ригана, нара (френското грозде) и ядките и разбъркайте добре.

За соса бешамел

Загрейте маслото в малка тенджера на среднослаб огън, докато се разтопи. Добавете брашното. Бъркайте непрекъснато, докато се получи гладка паста. Добавете млякото (малко по малко) като непрекъснато разбърквате, а след това индийското орехче и солта. Варете на слаб огън 6-7 минути, докато соса се сгъсти. Накрая добавете кашкавала и разбъркайте, докато изцяло се разтопи в соса. Изсипете соса върху пилафа и поставете в загрята фурна до 200°С (с вентилатор)за 10 минути, докато се запече отгоре.

Съвет от шеф Роу: Може да заместите френското грозде с нар според сезона. Ако готвите за деца намалете солта на половина и не добавяйте ядки, черен пипер и индийско орехче.

Балансирани оризови кюфтенца

Съставки:

• 300 г ориз Баланс Крина
• 750 мл зеленчуков бульон
• 4 яйца
• 125 г моцарела
• 50 г пармезан
• 150 г галета
• 70 г брашно
• 12; глава лук
• 1 скилидка чесън
• 3 супени лъжици зехтин
• 1 чаена лъжица сол

Приготвяне:

В тенджера загрейте зехтина. Сложете ситно нарязания лук, посолете и запържете за 3-4 минути. Добавете нарязания чесън, разбъркайте и сложете ориза. Разбъркайте, за да се намасли ориза и налейте малко от горещия бульон. Разбъркайте отново и добавете още от бульона, след като оризът е попил предишното количество. Гответе 20-22 минути и свалете от котлона.
Изчакайте ориза да се охлади и добавете едно яйце и настъргания пармезан. Разбъркайте сместа добре. Нарежете моцарелата на кубчета. Вземете в ръка от оризовата смес, направете малко кладенче, в което да сложите парченце моцарела. Покрийте добре и оформете на топка. Овалвайте оризовите топки последователно в брашното, останалите яйца и след това в галетата. Пържете в сгорещен зехтин до златисто. Сервирайте оризовите кюфтенца със свежа зелена салата.


Съвет от шеф Роу: оризовите кюфтенца са подходящи да се консумират и студени. Децата обичат да ги хапват директно с ръчички. Може да ги поставите в кутията им за обяд в училище заедно с няколко резенчета краставичка или морков.