Мозъкът ни е способен на наистина невероятни неща! Много от тях са неразкрити и досега, макар учените днес вече да знаят много от тайните на функционирането му и дори да са открили някои начини да го измамят. Те са толкова добри, че са станали полезни в ежедневието на хората. А кои са днес, разберете в следващите редове.

Музиката може да подобри имунната ни система

Редица изследвания показват, че музиката намалява нивата на хормона на стреса кортизол. Но най-изненадващият факт е, че тя може дори да лекува. Това се случва, тъй като тялото ни е неразривно свързано с химическите реакции в мозъка. Така, когато слушаме любимата си музика, нивото на стрес намалява и тялото ни започва да произвежда повече антитела, които да ни помагат да се борим с болестите.

Усмихнете се, за да подобрите настроението си

Не е тайна, че понякога изражението на лицето, а не мисълта за дадено нещо, влияе на настроението ни. Ако сте на разходка и се чувствате щастливи, но заради яркото слънце присвивате очи и сбръчквате лице, може да се почувствате тъжни. Обратното също е вярно. Ако не сте в добро настроение, опитайте се да държите молив със зъби - това ще активира мускулите, които обикновено се използват, когато се усмихвате и така ще излъжете мозъка си.

Може да намалите болката, ако използвате бинокъл

Учени от Оксфордския университет експериментално доказаха, че чувството за болка може да бъде намалено, ако погледнете проблемната част от тялото си чрез обърнат бинокъл. Размерът на нараняването става по-малък и следователно вашият мозък автоматично намалява болката. Странно, нали?

Жестикулирането помага на паметта

Психолози от университета в Манчестър твърдят, че активното жестикулиране помага за по-доброто запомняне и възпроизвеждане на информацията. Често жестовете се отнасят до това, за което човек говори в момента. Разбира се, жестикулирането е доста относително, но въпреки това определено работи в наша полза.

Ушите възприемат звуците по различен начин

Митът за дясното и лявото мозъчно полукълбo отдавна e развенчан. Тази теория обаче, обяснява как тълкуваме звуците - дясното ни ухо по-добре възприема звуците от речта, докато лявото е по-чувствително към звуците на музиката и гласовете. Затова, когато говорим с някого, обръщаме дясната си страна към него, за да го чуем по-добре, а лявата завъртаме към източника на звук, за да чуем мелодията.

Дворец на паметта

Това е друг начин за по-добро запомняне на информацията. Необходимо е да създадете изображение на всяко място в главата си, където ще съхранявате различни неща, свързани с важни за вас събития. Тайната е, че мозъкът не се съсредоточава върху думата, а ѝ придава ярък образ. Това изображение се запомня много по-лесно от факти или номера.

Ефект на „Ганзфелд“

Ефектът на „Ганзфелд“, или „ефектът на „пълното поле“, първоначално е измислен за изследване на психическите способности. В експеримента Ганзфелд човек е с половин топки за пинг-понг на очите си, носи слушалки, през които чува бял шум, а към лицето му е насочена светлина. Дългите времеви периоди, наситени с хомогенен цвят и звуково поле, карат мозъка да започне да игнорира шума и цветовете, а след това настъпва пълна изолация. Според учените тези условия водят до проявяването на психическите способности на човека.