Независимо какъв е зодиакалният ви знак, ретроградният Меркурий може да окаже влияние върху вас. По време на такъв период комуникацията между хората се променя, животът изглежда по-объркан от обичайното и може да ви изглежда сякаш нищо не става по начина, по който сте го планирали.

Това се случва четири пъти годишно и продължава близо три седмици. 

Меркурий е планетата на комуникацията, затова когато е в такова положение (а така ще бъде до 9 октомври), може да ни доведе до състояние на обърканост по отношение на думите ни, уменията ни да преговаряме, способностите ни да слушаме и на практика всички дейности, които са ни необходими, за да функционираме в работата и живота си.

Как да променим този цикъл и да накараме ретроградния Меркурий да заработи в наша полза? Можем да използваме времето, за да организираме нещата и да се носим по течението на събитията.

Ако сме наясно с пречките на ретроградния Меркурий, бихме могли да ги превърнем в предимства. Като забавяме комуникацията си и мислим, преди да говорим, бихме могли да оползотворим времето в пъти по-добре.

Прекарвайки повече време вкъщи, вместо в нощните клубове или на кафе с приятели, бихме могли да се презаредим и на 10 октомври да се събудим малко по-добри, отколкото сме били в началото на ретроградния период.

Можем да си вземем поука от приятелите ни, които са зодия Везни и да присвоим техните ключови характеристики, тъй като по това време слънцето е във Везни. Те са дипломатични, грациозни и спокойни, а тези качества могат да бъдат развити, докато прекарваме време у дома, вместо във външния свят.

Въпреки това трябва да сме внимателни, за да не присвоим и негативните черти на Везните и така да осъществим лошите предсказания на ретроградния период. Везните могат да бъдат повърхностни и така да игнорират нуждата си от спокойствие през този период и да продължат да общуват усилено. Това би могло да причини редица комуникационни провали като клюки и драма.

По принцип Везните са екстроверти и се наслаждават на компанията. Затова да прекарат времето сами би било изключително трудно за тях, особено имайки предвид, че ненавиждат хората да ги смятат за мързеливи.

Това важи за всички нас. И нямаме предвид да живеете като отшелници до края на ретроградния период, но поне можете да опитате да общувате с малко хора, вместо с шумни компании.

Ето няколко съвета как можете да прекарате остатъка от ретроградния период на Меркурий:

1. Освободете се от ненужните вещи.

Няма нищо по-освобождаващо от това да се отървете от всички ненужни вещи, които сте натрупали през годината. Изумително е с какви вещи се сдобиваме, когато сме навън и забележим надпис „50% намаление“.

Започнете с най-лесните местенца в дома си – чекмеджетата и шкафчетата– и подарете всичко, от което имате по няколко броя или не ви е необходимо. (Като например онези формички за лед, които купихте защото бяха тоооолкова сладки, но не сте използвали нито веднъж).

След това се отправете към по-големите пространства като гардероба, килера или под леглото. Ще откриете съвършено нов свят, когато сте готови с почистването. Съветваме ви да дарите всичко в най-близкия приют или пък да го продадете онлайн (с един куршум – два заека!).

2. Отпуснете се пред телевизора

Ако не се чувствате особено продуктивни, можете да гледате епизоди на любимия си сериал пред компютъра и телевизора. Не забравяйте да си приготвите и любима топла напитка!

3. Научете се да готвите любимите си есенни ястия

Есента е сезонът на най-вкусните ястия и има толкова много рецепти, които можете да научите. Каква страхотна причина да поканите приятелите си на гости и да ги почерпите с храна, приготвена лично от вас.