Как да обясним на децата да ценят парите? Дали да им даваме джобни и как да ги научим да спестяват? Как да възпитаваме детето да бъде финансово независимо? На тези и други въпроси ще се постараем да отговорим сега.

Какво говорите за темата, свързана с парите?

Какво чува детето от вас за парите - положитело или отрицателно? Говорите ли, че парите са зло, че развалят човека? Или обратното - че ако умееш и знаеш как да се отнасяш към тях, е възможно да се постигне много и да се направят много добри неща? Приучавате ли детето си, че парите са мръсни или му давате да подържи голяма сума като му обяснявате какво е изобразено на тях?

Бъдете внимателни в думите си. От това каква представа формирате за парите у детето, зависи в бъдеще какво ще бъде то - богато или не. Хората, които имат негативна нагласа по повод богатството, много бързо натрупват крупни суми.

Защо са нужни джобните пари?

Джобните пари дават възможност на детето да се научи да управлява финансите си преди да е станало възрастен човек. Това е важно. Всички ние се учим от грешките си, а грешките, допуснати в ранна възраст, помагат да се избегнат в бъдеще, когато залогът ще бъде много повече.

Джобите пари дават възможност на детето самостоятелно да взима решения. Ако то е принудено да поиска пари за нещо, то родителите са тези, които да решат дали да му дадат. Когато то разполага със средства, решението дали да ги изхарчи е негово. Струва ли си да изхарчи всичките си спестявания или да отложи за по- нататък? Подобен подход учи на пестеливост, а също така и на самостоятелност.

На каква възраст може да давате пари на детето?

Пари на детето има смисъл да му давате на възраст 6-7 години - в училищна. Ако вие му давате за обяд, то към тази сума трябва да му дадете и свободни пари, които то може да изхарчи по собствена преценка. Именно така може да се приучи да цени парите.

Няколко съвета:

Не очаквайте много от детето. В началото то може да ги харчи неразумно и не трябва да ви дава отчет.

Заемете позицията на съветник, а не на началник, помогнете му само да оцени своята постъпка и да развие по- успешна стратегия за бъдеще.

Не лишавайте детето от джобни пари за неправомерно поведение, помислете за друго наказание.

С нарастване на възрастта и сумата трябва да расте.

Не давайте парите авансово, това може да доведе в бъдеще склонност към кредит.

Кое е най-подходящото време детето да се научи да спестява?

Преди да се научи да икономисва му е нужен някакъв опит да работи с пари. Получавайки джобни пари на 6-7 годишна възраст, на 8-9 години започва да осъзнава как да се отнася към разходи.

Може да му купите касичка или да я направите сами. Само при условие, че е прозрачна, за да бъде виден резултата. На нея може да залепите снимка, за която то мечтае.

Вие може да го насърчите да спестява като му предложите някаква сделка, например - ще увеличавате джобните на определена сума, а то е трябва да спести половината или една трета от получените пари, за да изпълни някоя негова мечта. Т.е. не харчите всичките пари наведнъж, а отлагате на части за мечтата.

Първите заработени пари

Много автори на книги считат, че детето може да заработва пари още на 10- 12 години. Действително, болшенството бъдещи милионери започват в тази възраст, а някои дори и по-рано. Не си струва да плащате за изпълнение на доманска работа, но ако имате проста задача, за изпълнението на която можете да платите на някого, то може да я споделите с детето. Ще бъде много добре, ако се замислите над начини да печелите заедно с детето си, но не мислете, че вие сте отговорни за намирането на решения. Детето може да ги намери самостоятелно, докато на вас може да не ви дойде на ум. Изберете най-доброто от това, което то обича да прави и това, което няма да е толкова трудно, но се заплаща. Въпреки това, по-добре е да се договорите, за това то да се посъветва с вас, преди да реализирате идеята си.

Стимулирайте търсенето на решения и по този начин ще можете да: добавите определена сума към спестяванията на детето, ако самото то спечели договорената сума. Между другото, този метод се използва от мъдрите филантропи, за да може да се насърчат организациите и да се реши поне част от проблема самостоятелно.

Насърчавайте самостоятелността на тийнейджърите

Преходната възраст несъмнено е сложна. Независимо от това, сега е времето, когато можете да помогнете на детето си да свикне да обработва правилно парите си. Като започнете с този момент няма да има смисъл да увеличавате размера на разходите. Да, нуждите на детето се увеличават, но и възможностите също. Ако детето ви не е доволно от наличните ресурси, е време да се помисли как това може да бъде променено. На 14 години едно дете вече може да намери съвсем официално работа за няколко часа на ден.
Също така е много важно в тази възраст да се проведе разговор за финанси. Опитайте се да запазите разговорите с практически характер, например такива, които касаят успеха на всички известни личности. Ако разговорите са подобни на нотацията, информация, която искате да предоставите на детето, не се запеметява в главата му.

По-малко от необходимото

Не дърпайте времето, когато децата ви трябва да престанат да бъдат финансово зависими. Обикновено 15-20 годишните тийнейджъри все още не виждат нищо лошо в това да вземат пари от родителите си, и ако това, което им се дава им е достатъчно, нямат нужда да мислят за приходите. Дори да сте достатъчно заможни, за да покриете всичките разходи - това не е най-добрата позиция.

Трябва да се говори за пари в брой дарби. Големите суми, редовно получавани по специални поводи ( рожден ден, Нова година и т.н.) също могат да научат детето да се отнася към парите като към даденост. Изключение - изпълването на спестовната касичка е сбъдната мечта, в този случай, разбира се, ако детето само слага там редовно пари от собствените си приходи.

Също така добър е подаръкът с финансов смисъл - отворен принос към банката на негово име. Ще дойде време, когато приносът ще расте. Говорете за това, че богатите хора никога не харчат всичките си пари, те всички имат банкова сметка.

Финансова независимост

По принцип на 18-20 години, детето може напълно да започне да разчита на себе си, но в наше време в много страни родителите все още имат сериозна финансова подкрепа за децата. Родителите се притесняват и това ги насърчава да спонсорират техните вече порастнали деца. Въпреки това, на пръв поглед това просто решение не винаги е от полза. Възрастните деца, чиито родители помагат, често боравят зле със спестяванията си и са склонни към вземането на кредит. Собствените им приходи като цяло са по-ниски и това въобще не помага.

Вземайки това под внимание, насърчавайте децата си да се откажат от финансовата зависимост. Нека вашият син или дъщеря знае, че сте готови да помогнете в трудна ситуация, но в същото време се очаква от тях сами да решават сегашните си парични въпроси.