Учебната година започна преди 2 месеца, но всички родители на малки деца вече са изтощени и се чувстват така, сякаш и самите те ходят на училище. Причината е, че много родители помагат на децата си с домашните, а това може да е доста изморително.

Ако и вие се чувствате така, днес ще ви споделим как да наистина да помогнете на детето ви в училище и как да улесните писането на домашните, без да се налага да му висите над тетрадката и самите вие да си блъскате главата над всяка задача.

1. Не правете домашното на детето

Родителят трябва да напътства детето, но със сигурност не трябва да прави домашните му вместо него. Ако детето не разбира задачата – насочете го. Важно е да започнете с такъв подход възможно най-рано, за да не се окаже, че детето ви е в 7-и клас, а още разчита вие да му помагате с домашните.

Ако проверявате домашното на детето ви и откриете грешка, кажете му, че има грешка, но нека първо се опита да я открие само. С времето спрете да проверявате домашното за грешки, а просто се уверете, че е направено. В клас детето ще разбере грешките си и само ще се поучи от опита.

2. Научете детето как да си прави домашното само

В самото начало домашните може да са малко объркващи и детето да не знае откъде да започне. Тогава може да му обясните стъпките, по които да направи задачата. Насочете вниманието му към най-важното за изпълнението на домашното. Научете детето как да ползва енциклопедии, дори и да са онлайн, но да са от сигурен източник. Научете детето как да търси информация в интернет, но му обяснете, че не бива да се доверява сляпо на всеки източник.

3. Създайте му подходящи условия

Мястото, на което детето си пише домашното, се отразява на продуктивността му. Бюрото трябва да е подредено и организирано, а в стаята да няма много неща, които да разсейват детето (например компютърът да стои във вашата спалня или в хола). Ако в семейството има по-малки деца, обяснете им, че не бива да досаждат на батко си или кака си, докато се пишат домашни.

4. Научете детето да има представа за времето

Малките деца обикновено нямат ясна представа за времето. Те лесно се разсейват и не могат да си разпределят времето правилно. Един будилник или пясъчен часовник може да промени този факт. Обяснете на детето, че домашното трябва да се напише бързо и няма да отнеме много време, а след това детето ще може да играе.

Настройте алармата за определено време и стартирайте хронометъра, но успокойте детето, че има достатъчно време и не е нужно да претупва нещата. Щом часовникът започне да отброява, детето ще се настрои в режим на работа и ще се съсредоточи. Домашните в началните класове не би трябвало да отнемат повече от 30-60 минути, защото след този период детето ще започне да се разсейва и няма да го свърта на едно място.

5. Научете детето да приоритизира

Научете детето да отличава най-важното в дадения случай, за да улесни писането на домашното. Това ще му помогне и в живота. Например детето може да помисли върху това:

  • Кои задачи ще отнемат повече време.
  • Кои задачи детето може да направи само и за кои се нуждае от помощ.
  • Колко задачи има да направи, разбира ли ги добре.

Ако детето има много домашни, то ще може да ги разпредели така, че да ги напише оптимално бързо. Това ще му помогне и по време на изпитите.

6. Мотивирайте детето

Хвалете детето ви за старанието и добрите оценки по-често – не приемайте добрите резултати за даденост. За най-малките деца може да направите табло със задачки за седмицата („оправи си леглото“, „напиши си домашното“, „изхвърли боклука“) и срещу всяка изпълнена задача да поставяте зведички или плюсове. Ако детето е направило всички задачи за седмицата – наградете го с нещо приятно, например с разходка до зоологическата или с ходене на кино.

7. Научете детето да не се срамува в час и как да задава въпроси

Всички деца в първи клас могат да говорят, но много от тях се притесняват или не знаят как да задават въпроси правилно. Обяснете на детето, че не бива да се срамува да задава въпроси на учителя си, защото неговата работа е да му помогне да разбере материала.

8. Помогнете на детето да си намери приятели

Връзките на детето със съучениците му също се отразяват на академичния му успех, затова не му пречете да си намери приятели и дори улеснете този процес – например позволете на детето да си покани гости или заведете детето и неговите приятели на кино, разходка или сладкарница, сами или с останалите майки.

9. Връзката помежду ви е по-важна от академичния успех

Не фокусирайте цялото си внимание върху представянето на детето в училище. Интересувайте се и от други страни от живота му – от приятелите му, хобитата му, чувствата му, мечтите му. Вместо да контролирате детето, бъдете му доверен приятел. Покажете му, че това, което се случва в живота му, е също толкова важно, колкото са нещата, които се случват във вашия. Прекарвайте повече време заедно в приятни занимания.

10. Помнете, че оценките в училище не определят бъдещия успех на детето

Родителите, които се страхуват детето им да няма лоши оценки в училище, всъщност се страхуват детето да не се провали в живота. Но оценките показват само колко добре детето е научило материала, не отразяват потенциала му за успех след 20 години. Някои други качества са много по-важни от пълното отличие – например любознателността, способността детето да се учи от грешките си и прилежността в сферите, в които иска да се развива.

Сред най-успелите бизнесмени много често ще откриете хора, които не са били отличници. Те обаче знаят кои са най-силните им страни и са ги използвали успешно, за да постигнат целите си.

Затова не се притеснявайте, ако детето ви не е пълен отличник. Просто го насърчете да се развива в сферите, които му се отдават най-добре и са му най-интересни.