Празниците са прекрасни, защото прекарваме време с близки и приятели, хапваме, смеем се и се забавляваме заедно. Но ако всички гости са у вас... е, може би имате някои притеснения. Dama.bg подбра 8 лесни правила, които да ви превърнат в перфектната домакиня.
 
1. Обмислете какво харесват гостите ви
Това е най-важното правило, което трябва да имате предвид, когато ви предстои да посрещате гости.
 
Ето един прост пример: Представете си, че работите в ресторант за пица. Със сигурност няма да ви е приятно, ако отидете на гости при баба си например, и тя ви сервира пица. Ако тя се досеща, че не ви се яде точно това, може би ще ви е още по-приятно да й ходите на гости.
 
Представете си, че всички ваши роднини пият кафе, но вие не обичате. Е, вие може и да обичате да посрещате гости, но едва ли на тях ще им е комфортно, ако искат кафе, а вие не може да им го предложите. Ще бъде доста мило от ваша страна да си купите кафеварка или поне разтворимо кафе, с което да покажете, че мислите за това, което те обичат. И ще се превърнете в чудесна домакиня!
 
2. Помислете за хранителните предпочитания на гостите си
Има хора с нетърпимост към глутен или с алергия към ягоди например. 
 
Така че, когато поканите гости на вечеря, опитайте се да разберете дали имат подобни ограничения. Много хора имат алергии към определени храни, други са диабетици, някои вегетарианци и т.н.... Не е грубо да попитате гостите си по този въпрос, напротив - те ще ви бъдат много благодарни, когато им предложите ястие, съобразено спрямо техните нужди. 
 
Традиция е, че домакинът решава какво да бъде менюто. Така че ако ще бъдете гост, може би ще е малко грубо да попитате какво ще има за ядене.
 
Със сигурност ще ви бъде приятно, когато отидете на гости, домакинът знае за вашите предпочитания и се е погрижил да приготви подходящите храни.
Удобно ще бъде и за вас, ако хората, които поканите, ви съобщят за диетичните си ограничения, преди да пристигнат. Това е особено важно, ако организирате празненство за деца.Те може да не знаят какво могат и не могат да ядат, ето защо е важно да попитате родителите им предварително.
 
3. Ако имате хубави съдове, използвайте ги!
Със сигурност, когато готвите вкъщи, използвате колкото е възможно по-малко съдове. Това означава, че храната се сервира направо от тавите, децата и съпругът ви не се интересуват от това, а пък вие имате по-малко съдове за миене. Възможно е и масата да не се подрежда както трябва. Вероятно купчина прибори на средата на масата е достатъчно бърз вариант, когато вечер всички са гладни.
Въпреки това, когато посрещате гости, отделете повече време за аранжиране на красива трапеца! Ако притежавате хубави съдове, извадете ги за вашите гости. Все пак за това сте ги купили!
 
Подредете масата. Сложете хубави салфетки, може би и ваза с цветя. Още една идея, с която да преминете на следващото ниво, е да налеете напитките в красиви кани.
 
 
4. Пригответе повече храна
Пътят към сърцата на гостите ви минава през техния стомах... Имайте повече от необходимата храна! По-добре е да има остатъци (и да не готвите през следващите 3 дни!), отколкото храната да свърши. Не искате гостите ви да си тръгнат гладни, нали?
 
Освен това ви препоръчваме да имате разнообразна храна. Уверете се, че има и нещо здравословно.
 
Напитки: Веднага след като гостите пристигнат, предложете напитки. Може да обособите и специална масичка или кът, където да подредите различни чаши, напитки и лед. Покажете този кът на гостите си и ги поканете да се обслужат сами. 
 
5. Покажете банята
Ако някой е за първи път на гости при вас, добра идея е да покажете къде се намира банята, малко след като той пристигне. По този начин, когато му дойде времето, няма да се притеснява да ви попита или да се мотае от стая в стая в търсене.
 
Уверете се, че банята е чиста и добре заредена. Няма нищо по-неудобно от това тоалетната хартия да свърши и да се налага да я търсите в непозната баня. Подгответе няколко допълнителни ролки и чиста кърпа за ръце, които да поставите на видно място.
 
6. Бъдете подготвени!
Опитайте се да подготвите храната по-рано, за да не стоите в кухнята цяла вечер, а да се наслаждавате на компанията на гостите си. Това е добър съвет и по още една причини - ако нещо с храната не се получи според очакванията ви, ще имате достатъчно време да реагирате.
 
Не се притеснявайте излишно и не тичайте напред-назад. Насладете се на времето с приятелите си.
 
 
7. Бъдете ледоразбивач
Уверете се, че приобщавате всеки към компанията, особено ако това е първият път, в който някои от гостите ви се срещат.
Ако знаете, че вашите гости имат нещо общо помежду си, опитайте се да го отбележите и да спомогнете за завързване на разговори и нови теми.
Игрите са страхотен начин да се забавлявате и да накарате хората да се смеят.Това е особено полезно, ако къщата ви е пълна с хора, които не се познават толкова добре.
 
8. Погрижете се за децата
Имате ли деца? Не забравяйте да поговорите с тях за това как очаквате да се държат през вечерта.
Вашите гости имат ли деца? Подгответе подходящи игри, играчки и филми за тях.
Ако вашите гости имат малки деца, тогава може би искате да обезопасите дома си. По този начин няма да се притеснявате, че ще счупят ценни предмети, а родителите ще бъдат спокойни, че децата им няма да се наранят. Също така не забравяйте да поставите всички медикаменти и консумативи за почистване извън детския поглед и досег.