Аз съм майка на две прекрасни деца: момче на 2 годинки и 10 месеца и момиченце на годинка и 8 месеца. Сега с малчуганите ми сме в трудната фаза на: „Сам/а ще го направя”, „Няма/ Не искам” и на категоричното „НЕ!” като отговор на всичките ми предложения и молби. Тежкото време на този период не може да не се отрази и на настроението на майката. За да не се карам, да не викам, да не тропам с крак и подобни неща, измислих за себе си няколко идеи, които ми помагат да превърна всички упорити „Не искам” на моите малчугани, в послушни „Искам”.

Първоначално си мислех, че да превърна целия дневен график в игра, би ми струвало много повече време от това, просто да тропна с крак и сама да ги облека, измия и т.н. Но, за моя радост, на децата им допадна и сега правят всичко, което ми трябва като весела игра и в дома ми вече не се разнасят крясъци, детски плач, а всичко се прави с усмивка и с добро настроение. Опитайте и вие, може би и вашите деца ще се повлияят!

Ако не иска да се облича

Това е най-честият проблем с децата. Ето как се справяме ние с това:

 

 • Започнете да се приготвяте по-рано, за да не закъснеете от една страна и да не пришпорвате децата от друга страна.
 • Подгответе предварително детето, като му кажете по-отрано, че ще излизате на разходка, училище, по магазините...
 • Привлечете вниманието на детето към онези рисунки, които са изобразени на дрешките, заинтригувайте го, накарайте го само да пожелае да облече точно тези дрешки.
 • Когато купувате нови дрешки, се опитвайте по-внимателно да подбирате моделите. Следете да има удобен закопчаващ се механизъм или да са с един размер по-големи, за да може детето само да се облича. Когато се налага да иска помощ от мама, за да облече някоя дрешка, то детето губи желание да облича тази дреха.
 • Позволете на детето само да избере какво да облече. Не е нужно да му показвате целия гардероб, а изберете 2-3 дрешки, които са подходящи за излизането и оставете детето само да избере коя именно да облече. Така детето ще се чувства доволно и по-зряло, а това е свързано с много приятни емоции.
 • Поощрявайте желанието на детето си само да се облича, научете го как да го прави и му помагайте само, ако се наложи.
 • И да не забравяме играта! Когато обличаме блузката, си играем на „Ку-ку! Кой се крие тук?”. Когато обувате чорапките, си представете, че колата трябва да паркира в гаража (понякога синът ми се прави, че колата се нуждае от ремонт, но това е за кратко), а когато обуваме чорапогащник или панталонки, то се правим, че влакчето минава през тунел.
Ако не иска да излиза

Вторият най-често срещан проблем е, когато по време на разходка спре и откаже да върви по-нататък или изобщо откаже да излезе от вкъщи. При това често се случва, че се спира само едното дете, а другото продължава да тича напред. Налага се да се прояви въображение при такива ситуации.

 • Играем си на локомотив и каросерия. Хващаме се за ръце, първият, който върви е локомотивът, а останалите сме вагони. Не забравяйте да пригласяте от време на време с: „Ту-туу...”
 • Можете да предложите на детето да ви води за ръка и да отидете там, където то ви заведе.
 • Любимата игра на децата ми сега е „Ходене с различни стъпки”: големи и малки крачки, тихо на пръсти, бавно и тичешком, с подскоци, с маршова стъпка, да стъпват само там, където е останала стъпката на мама (ако е нападал сняг или ходите по пясък).
 • Синът ми много обича, да си затваря очите и да се оставя аз да го водя.
Ако не иска да се къпе или да си мие ръцете
 • Много важно правило е да се мият ръцете, ако си бил навън, но децата не го обичат.
 • Затова е много важно детския сапун да е много ароматен, с мирис на дъвка или тропически плодове.
 • Позволете на малчугана сам да включва и изключва крана, да сапунисва ръцете си. Това означава, че трябва да осигурите табуретка или столче, с помощта на които детето да достига до мивката.
 • Ако детето силно се инати, може да използвате фрази като: „Ти може да не си миеш ръцете, но играчката ти е много мръсна и иска да се изкъпе. Измий я, моля те”. Докато детето мие играчката, измива и ръчичките си. По тази аналогия може да перете чиста кърпа. Дъщеря ми обожава да пере дрешките на куклите си, но мрази да си мие ръцете.
 • Или можете да предизвикате любопитството му, като го попитате: „Какъв цвят вода ще потече от ръцете ти, ако ги намокрим сега?”
 • Задължително разказвайте на децата, защо е важно да си мият ръцете. Нека обяснението бъде простичко и достъпно за разбирането от дете, с течение на времето те сами ще се научат да ви разказват, защо е важно да се мият ръцете. Аз им го обяснявам така: „Виж колко са ти мръсни ръчичките. Хайде да ги измием, за да не попадне мръсотия в устата ти. Тя не е вкусна и е много вредна!”
Ако не иска да яде.

Моите деца засега не са отказвали да се хранят. Само понякога не искат да ядат някои определени ястия, но това не ме притеснява особено. Но когато държа да хапнат нещо определено, използвам някои хитрини:

 • Купете за детето красива и много цветна чинийка, която само то да използва. Дори му позволете само да си я избере в магазина.
 • Не можем да накараме детето да се храни насила, но можем да му дадем пример в това. Яжте здравословна храна, махнете от полезрението всички бисквити, сладки, снаксове и чипсове. Постарайте се на масата винаги да има сезонни плодове, за да може детето да си взема от тях, вместо да посяга към бисквитите.
 • За децата е важен не само вкусът, но и цветът, текстурата, гарнитурата, затова смело експериментирайте и предлагайте на малчугана си един и същи продукт, приготвен различно всеки път.
 • Наскоро взех отделна детска масичка за своите малчугани и на тях много им хареса. Постоянно си играят на чаено парти с играчките, хранят се като големи.
 • Позволете на децата да се хранят сами, дори това да означава, че после ще трябва да миете пода, да перете дрехите с които са били. Не забравяйте, че това е едно от най-важните умения, които децата до 3-годишна възраст трябва да усвоят.
Не иска да си ляга

Много майки срещат върла съпротива от малчуганите си, когато дойде време за лягане. И за този случай имам няколко съвета, които искам да споделя:

 • Въведете правилен режим за лягане!

Не става дума за банален режим от типа, кога да се храни, играе или спи, а за биологически верен и коректен за възрастта на детето режим за спане.

Всяка възраст си има допустими часове, в които детето да е бодро. Така например новородените заспиват след около 45 минути, бебетата до 6-месечна възраст вече издържат до 2 часа, децата на годинка вече стоят будни по 3-4 часа, а децата до 2-годишна възраст вече спокойно могат да си играят по 4-5 часа, преди да се уморят.

Наблюдавайте детето си и се старайте да го слагате да спи, преди да се е преуморило, защото тогава вече става трудно. Ако забележите, че започва да върши нещата по-бавно, започва да капризничи, иска да го вземете на ръце, чеше си ушичките, скубе си косичката - всичко това са признаци за умора. Ако сложете детето да спи поне 10 минути преди цялата тази палитра от сигнали, то много по-лесно и спокойно ще приспите малчугана.

 • Ритуали

Без съмнение децата много повече обичат да прекарват времето с мама и татко, отколкото да спят. Освен това, малките деца не се ориентират по часовника и затова е много важно в семейството да има ритуали. При това с помощта на повтарящи се всекидневно действия детето ще разбира, че скоро трябва да се ляга, което ще ви позволи да го сложите да спи много по-лесно. Във вечерните ритуали преди лягане можете да сложите: къпане, релаксиращ масаж, четене на приказка в леглото, приспивна песничка, топло мляко с мед, обличане на пижама. Можете да започнете с ритуалите от първия ден на мъничето, а с течение на времето просто да видоизменяте по малко ритуалите. Постарайте се в ритуалите да не присъства гледане на детски филмчета, защото светещият екран разрушава натрупалия се в организма на детето мелатонин. По-добре приглушете светлината в стаята половин час преди лягане и пуснете релаксираща музика. Старайте се да не давате нова играчка на детето, непосредствено преди лягане, защото това ще предизвика въображението на детето, което ще иска веднага да си поиграе с нея.

Детето няма от къде да знае, кога е станало време за сън, затова е толкова важно да спазвате определени правила и режим, за да не давате излишни поводи на детето да капризничи.