Котката ми ме обича. Може да се засмееш, но е така. Не говорим един език, но това не променя факта, че тя ми се доверява. Пак се разбираме. Сигурна съм, че е щастлива с мен.

Казват, че действията имат по-голяма тежест от думите, а става ли дума за връзки, това изказване играе голяма роля. Макар и да не можем да сме сигурни какво мисли другият, винаги има начин поне да се доближим. Всичко, от което имаме нужда, са знаците.

Понякога думите са просто сигнал за скритата истина. Точно както при домашните любимци, по-голяма роля играят сетивата ни. Но как? Как можем да разберем истината по този начин? Отговорът е прост.

Ето няколко сигнала, които ни подсказват, че е време да си тръгнем:

1. Постоянните извинения

Когато се опитваш да накараш нещо да се случи и не се получава, се чудиш защо. Особено ако всеки път, в който предложиш да излезете, той се вълнува, но пропуска всяка възможност с някакво извинение. Ако той не предлага някаква алтернатива, това може да е знак, че просто те разиграва. Поставя препятствие след препятствие, за да не успееш да го стигнеш. Разбира се, някои извинения са основателни, но прекаленото им повтаряне, трябва да ти намекне нещо.

2. Няма връзка между думите и действията му

Няма нищо по-объркващо от това да се опитваш да свържеш нечии думи с действията им. Той прави нещо, но казва съвсем друго. Ако се съмняваш в намеренията му и не се чувстваш удобно, попитай какъв е проблема, защото той може да е съвсем друг.

3. Не може да води смислена дискусия

Ако възниква спор по някаква тема от нищото, то той има някакъв мотив. Повечето хора заемат отбранителна позиция, когато крият нещо. В една връзка не бива да се страхуваш от разговорите, които водиш с партньора си. Никой не е перфектен и няма как да имате еднакви мнения по даден въпрос. Ако не се опиташ да разрешиш проблема, той ще се заплете още повече. Никой не бива да се жертва за хора, които не си заслужават. Ако няма успех, си тръгни.

4. Има рязка промяна в начина ви на комуникация

Ако комуникацията между вас се е променила, това също е проблем. Това трябва да ти подскаже, че има нещо. Ако не знаеш причината, тя може би е в него. Това не е нормално. В една здрава връзка има постоянно разбирателство между мъжа и жената и комуникацията съществува, за да се разрешават също и дадени неразбирателства. Странното поведение не е част от нея. Ако те е страх да не ескалират нещата и всичко вече е променено, това е знак да си тръгнеш.

5. Обидното му поведение

Нищо не боли повече от това партньорът ти да те наранява. Без значение какво кажеш или направиш, обидите или безмълвните наказания не спират. Всеки, който прави това, ще го повтори отново и отново. Хората, които те обичат и уважават, не биха те нападнали. Истинските приятели ти показват какво не е наред по нормален и спокоен начин.

6. Само ти полагаш някакво усилие

Докато той седи и не прави нищо, ти поддържаш връзката ви. В една щастлива връзка двойката се среща по средата, дава и взима. Ако подкрепата липсва, една връзка не може да оцелее.

7. Доверието го няма

„Любов без доверие е като река без вода.“

Когато този момент настъпи, с връзката е свършено. Дори и да не е направил нещо в това момент. Късно е. Той се е правил на невинен толкова много пъти, че вече не знаеш дали можеш да вярваш на сълзите му. Истина или не, не можеш да вярваш и на думите му. Действията му в миналото са били достатъчно показателни. А сега доверието липсва и никога няма да се върне.

Довери се на интуицията си. Понякога е по-важно какво чувстваш, а не какво си чула. Ако не усещаш, че нещо е правилно, то сигурно има добра причина за това.

Запомни, че уважението се получава, а не притежава. Всеки, който се опитва да ти докаже обратното, не си заслужава.