Всичко, което сме днес и всичко, което ще бъдем, се определя от качеството на нашите навици. Навиците формират мисловните ни модели, които сработват в различните житейски ситуации. Чрез създаване на добри навици и приемане на положително поведение, можем да станем по-успешни и по-добри, да постигаме целите си и да живеем живота, който искаме.

Какви са нашите навици? Имаме ли такива, които ни ограничават, които ни спират да бъдем такива, каквито искаме? Необходимо е да си направим откровена равносметка.

Започваме с определяне на навика, който искаме да променим, след което го заявяваме твърдо. Най-добре да работим последователно – навик по навик, в случай че имаме повече от един, за да не се разпръсва енергията ни, а да остане концентрирана. Не трябва да забравяме, че само искреното и силно желание за промяна, може да създаде нови връзки в мозъка, което от своя страна ще доведе до резултати.

Ето няколко конкретни механизми – действия, които ще ни помогнат да постигнем желаната промяна.

1. „Светещата крушка”: щом осъзнаем появата на „вредния навик”, в главата ни мислено светва крушка. Това ще насочи мислите ни към съзнателно препрограмиране.

2. „Наблюдението”: наблюдаваме какво ни кара да правим нашия „стар навик”. Какви мисли и чувства пораждат тези действия у нас? А как реагира тялото ни на това? Какви резултати докарват тези действия и чувства в живота ни? Когато наблюдаваме внимателно, обръщайки внимание на всеки детайл, ще достигнем до неподозирани прозрения.

3. „Смяна на фокуса”: сигурна съм, че мнозина знаят за този метод, но колко го използват? А той е изключително мощно средство. В момента, в който в главата ни се появят нежеланите мисли или желания, трябва моментално да сменим фокуса си към нещо друго. Казваме си „НЕ” и/или „СПРИ” веднага щом стара, нежелана мисъл или импулс възникне в главата ни. После си казваме „Не е нужно да правя това повече”. След което насочваме вниманието си върху новата мисъл - връзка, която искаме да създадем и продължаваме в тази посока.

4. „Заместителят”: съставяме специален план и намираме нещо, което да правим вместо „стария навик”. Можем да го направим съвсем „официално”, например писмено, за да му придадем повече тежест. Така по-лесно ще оформим нова невронна връзка. Добре е да си създадем полезни утвърждения, с които да укрепим новия си избор.

5. „Няма невъзможни неща”: забраняваме си да използваме думи като „няма”, „не мога”, „не е възможно”. Прехвърляме съзнанието си на такова място, в което „Всичко е възможно!”. Овладяваме емоциите и мислите си и тръгваме по новата супер магистрала, която сме създали в мозъка си.

6. „Вътрешната сила”: свързваме се с най-силния си източник на вяра и вдъхновение. Във всеки от нас има енергия с огромен потенциал. За да я отключим, трябва да се вслушаме във вътрешния си глас, да открием какво ни дава сили и ни прави щастливи. Медитацията е много мощно средство за постигане на самопознание и самоконтрол.

И нека не забравяме: промяната е възможна винаги! На всяка възраст и по всяко време! Когато се фокусираме върху мотото „АЗ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ“, ние наистина сме готови да приключим със старото, да създадем нови мозъчни пътеки, да променим живота си и да се устремим към новото си АЗ.