Акнето е проблем, засягащ не само тийнейджърите. От него страдат и 30-годишните. Проблемът при тях, за разлика от юношите, при които хормоните са виновник №1, произлиза от отслабване на кожните клетки.

Проблемът при 20-годишните: Мастната секреция при тях е повишена в следствие на променящите се нива на хормоните. Ти най-вероятно се бориш с тях с разнообразни козметични продукти, а това често води до запушени пори и упорити пъпки. Обикновено забелязваш черни точки в Т-зоната, заради повишената мастна секреция. По кожата ти се образуват комедони с бял връх. Ако порите ти се инфектират дълбоко, може да се образуват и мехури с гной.
Как да се отървеш?
Набави си козметика, която намалява себума и убива бактерията. Ето примерен вариант: Мий лицето си два пъти дневно с почистващ ексфолиант, съдържащ салицилова киселина и третирай пъпките с козметика, съдържаща бензоил пероксид. Използвай лек хидратант, за да матираш кожата си. Избягвай силно изсушаващи продукти, които опъват кожата и унищожават защитната влага.
 
Проблемът при 30-годишните: Производството на себум е намаляло и кожата е по-податлива на стрес, което от своя страна води до образуване на лющещи се червени пъпки. Кожните клетки се регенерират по-бавно след трийсетте, което води до задържането на мъртви клетки под повърхността и до образуване на упорити пъпки. Продължителното излагане на слънце изостря проблема, тъй като UV лъчите дразнят вече възпалената кожа. Добре е дневният крем да е със слънцезащитен фактор. 
 
Как да се излекуваш?
Трябва да отстраниш възпалението и лющенето, без да изтощаваш кожата допълнително. Примерен вариант е: Мий лицето си с лек пощистващ продукт с ексфолиращо действие и нанасяй върху пъпките гел за локално действие, съдържащ салицилова киселина. Завършвай процедурата с хидратант със соя и витамин С, за да отстраниш всяка хипер пигментация. Ако проблемът не изчезва, посъветвай се с дерматолог за пилинг, лазерна терапия или медикаментозно лечение.
 
И накрая една добра новина - шоколадът не е виновник за акнето. Единствените храни, които може да са причина за пъпки, са тези с високо съдържание на йод -соев сос, суши, стриди....