Лятото най-сетне дойде и все по-често, гледайки през мръсния прозореца на офиса в 3 след обяд, ни спохождат грешни мисли за море, пясък и чайки. Не се тревожи, всичко тепърва започва и съвсем скоро ще си на плажа с коктейл в ръка. Но освен хубавата страна на нещата е добре да помислиш и за не особено приятния момент, в който може да ти се наложи да "спиш на закачалката".

Слънчевите изгаряния могат да съсипят цялата почивка, но за щастие екипът на Dama.bg има за теб 6 ценни съвета, които ще ти помогнат да облекчиш болката и да се справиш с лющещата се кожа по възможно най-бързия начин.

Използването на слънцезащитен крем е задължително, но той не винаги гарантира безпроблемни слънчеви бани, особено за притежателките на по-светла и нежна кожа. Ето какво можеш да направиш, ако проблемът вече е налице, за да го елиминираш по-бързо.

1. Охлади кожата си навреме

Още когато забележиш, че кожата започва да изгаря и да се бели, се опитай да я охладиш със студен душ. Студента вода ще забави процеса, а през това време ще можеш да вземеш мерки - да се прибереш на закрито, да си облечеш нещо или да се намажеш с подходящ лосион. Когато подсушаваш кожата си, избягвай да търкаш с кърпата засегнатите места, защото това още повече ще раздразни кожата.

2. Трябва да устоиш на сърбежа

Много често болката преминава в неприятен сърбеж, който има за цел да смъкне мъртвите клетки на кожата. Но колкото повече се чешеш, толкова повече се лющи, дори понякога може да ти останат белези. За да го предотвратиш, просто вземи кубче лед и охлади засегнатите места. Това ще облекчи сърбежа и ще те накара да се чувстваш по-добре.

3. Хидратирай кожата си

Добрата хидратация е важна за кожата по всяко време на годината, но ако налице е слънчево изгаряне, тя е просто наложителна. Всеки път, след като си вземеш душ, ползвай хидратиращ крем за тяло или лосион. Той ще охлади и успокои кожата, като същевременно ще спомогне за по-бързата регенерация на клетките.

4. Поемай много течности

И най-вече вода. В интерес на истината, нищо не помага на кожата ти така, както водата, затова се опитай да изпиваш поне 8-10 чаши вода на ден. Заедно с нея приемай витамин C и витамин Е - втория дори можеш прилагаш директно върху кожата.

5. Не си "бели" кожата

Вероятно се изкушаваш собственоръчно да обелиш изгорялата кожа, но по-добре не го прави. Здравата кожа, която се намира отдолу, няма да се покаже точно по начина, по който си мислиш, и вместо това ще имаш разлющени рамена, които няма да са никак привлекателни. Още по-лошото е, че при беленето на кожата се създават миниатюрни ранички, които могат да се инфектират и да доведат до много по-сериозни проблеми. Когато видиш по-големи зони с мъртва кожа, просто я изрежи внимателно с ножичка, без да засягаш тази, която все още не е готова да падне сама.

6. Каша от овесени ядки

Спокойно, няма да те караме да ги ядеш за закуска (освен ако не искаш, разбира се). Те просто са чудесно средство да се справиш с изгарянето. За целта ти е необходима колоидно овесена каша, която да наложиш върху засегнатите места. Самата колоидно овесена каша представлява много фино смлени овесени ядки и може да се закупи от аптеката. Просто добави вода. Може дори да си вземеш хладка вана, като изсипеш малко от тях във водата.

Екипът на Dama.bg ти пожелава едно незабравимо лято, изпълнено с много усмивки и красиви спомени!