Правенето на органична скраб за устни в домашни условия се оказва доста лесно начинание, а настоящият зимен период не може да бъде по-подходящ за оказване на необходимата грижа за вашите устни.

Необходими продукти:

• органично кокосово масло
• мед
• кафява захар

Необходими пособия: 

• чаена лъжичка
• супена лъжица
• купичка
• малко бурканче

Приготвяне и приложение:

Уверете се, че кокосовото масло е с достатъчна плътност, за да може
загребването с лъжица от него да става без проблем. В случай, че е прекалено
мазно, поставете го във фризер за 10-20 минути. Ако пък е много втвърдено, го
оставете за 5-10 минути в съд с гореща вода. След това смесете в купичката две пълни супени лъжици от кокосовото масло с една супена лъжица мед. Бъркайте съставките, докато образуват хомогенна смес. Постарайте се да намачкате кокосовите бучици добре, за да не останат цели в крайния продукт. Получената консистенция трябва да прилича на лепкава медена пита.
Към нея добавете две супени лъжички с кафява захар. За постигане на по-нежен и подхранващ ефект, можете да прибавите една чаена лъжичка от самото масло на кокосовия екстракт. Накрая прехвърлете скраба от купичката в малкото бурканче.

Полученият продукт може да бъде съхраняван до 2 седмици във фризер. Преди употреба, оставете скраба на стайна температура за около 10 минути, за да може да омекне. Нанасяйте върху устните с малки, кръгови движения за 1-2 минути, след което отстранете с влажна и топла кърпа.

Полезно и приятно:

Освен прекрасните аромат и вкус, които притежава, кокосовото масло е и отлична натурална съставка в продуктите за лице и тяло. Съдържащите се в него мастни киселини и антиоксиданти подхранват и обогатяват кожата.
Медът, от своя страна, има почистващ и заздравителен ефект.  Кафявата захар пък се явява като чудесен натурален ексфолиант, след който кожата
остава мека и нежна.

автор: Христина Калчева

Ако обичате да разказвате истории, имате вдъхновение и интересен непубликуван текст, който искате да споделите с повече читатели - станете автор в Dama.bg