Да поговорим за нещо вкусно, сладко и... американско, навлязло и в нашата кухня като един от най-предпочитаните десерти – чийзкейкът. Съществуват много различни рецепти за приготвянето му. Всеки кулинар определя съставките, комбинирането им и въобще целия процес до поднасянето на апетитния десерт. Сега ще ви представим една от тези рецепти, която ще ви помогне да си приготвите специален бял шоколадов чийзкейк, без печене. В следващите редове ще разбере защо заменихме печката с бял шоколад, крема сирене и маскарпоне.
Необходими съставки:
- 85 гр разтопено масло
- 170 гр обикновени бисквити
- 40 гр пудра захар
- 25 гр масло
- 150 гр заквасена сметана
- 150 гр малини
- 250 гр маскарпоне
- 200 гр бял шоколад
- 300 гр крема сирене „Филаделфия”
- 30 гр пудра захар
- кората на един лимон
Начин на приготвяне:
Най-напред започвате с финото смилане на бисквитите и смесването им с пудрата захар. Към получената смес прибавяте разтопеното масло. Това е бисквитената ви основа, която се разстила на дъното на формата и се пресова с дъното на плоска чаша. За около 15 минути я затворете в хладилника, сместа трябва да се стегне.
Маслото се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня, и се излиза върху основата от бисквити. Погрижете се то да добие равномерен слой навсякъде и отново приберете в хладилник.
Следва да разтопите белия шоколад в микровълнова фурна или на водна баня. След като го направите, го оставете да се охлади. Вземете миксер и смесете крема сиренето и маскарпонето, като към тях прибавите и лимоновата кора. Вече охладеният шоколад се прибавя към маскарпонето и крема сиренето, като миксерът отново се пуска в действие. Към тези съставките се добавят и пудрата захар и заквасената сметана. Добавете малините. Полученото се разстила върху бисквитената основа, като с помощта на шпатула трябва да изравните повърхността. Хладилникът отново е на ред – прибирате го за 10-12 часа, премахвате формата и е готов за консумиране. Важно е да го отрежете с горещ сух нож. Може да аранжирате с песни свежи плодове за допълнителен ефект!