Сирената и виното са едни от най-големите кулинарни удоволствия и намирането на перфектната комбинация може да донесе незабравими гурме изживявания.
Естествено, за това първо е нужно да се вземат предвид следните съображения като текстура, киселинност, масленост, танин.
Как се комбинира?
Възможностите за комбиниране на вино със сирене са безкрайни, ето защо за повече простота сиренето се разделя на четири основни категории.
- Разцъфнало – Кремообразни сирена с мека кора.
- Твърди – Твърди сирена, които често са с остър и/или солен вкус. Те също могат да бъдат отлежали.
- Сини – Остри, пикантни, много солени сирена със син оттенък.
- Свежи – меки, неотлежали сирена, които се разпадат лесно.
Както при всяко друго комбиниране на храни, така и при съчетаването на сирене с вино, трябва да се вземат или съчетаващи се вкусове, или контрастиращи такива. Например, сочното вино се съчетава добре с крем сирене, докато по-кисело вино ще пресече сладостта на свежите сирена.
Когато започнете да експериментирате, пъвро опитайте сиренето, за да усетите вкуса му, след това опитайте още една хапка, заедно с глътка вино, за да усетите как те се съчетават.
Ето някои примери за комбиниране на различните категории сирена с вино:
- Разцъфнали
Камамбер - Шампанско
Бри – Шардоне
Робиола – Пенливо вино
Таледжио – Пино Бланк
- Твърди
Гауда – Мерло
Чедар – Каберне Сувиньон
Пармезан – Чианти
Двоен Глучестер – Зинфандел
Пекорино – Валполичела
Грюер – Сувиньон блан
Фонтина – Бардолино
- Сини
Горгонзола – Порт
Стилтон – Саутернес
Синьо - Риеслинг
Камбозола – Айсвайн
- Свежи
Рикота – Пино Гриджо
Моцарела – Сувиньон Блан
Козе сирене – Шенин Блан
Фета сирене – Божоле
Бурата – Токай Фриулано
И не забравяйте, комбинирането на вино и сирене е перфектната лека вечеря и ще донесе незабравими кулинарни изживявания, ако се консумира с удоволствие и мярка.