Малки бани, тесни коридори и още по-тесни кухни - напоследък те се превърнаха в стандарт за жилищни сгради и апартаменти, все пак цената се увеличава с увеличаването на всеки квадратен метър. Но дори и най-малкото пространство може да изглежда по-голямо и достатъчно уютно, ако са спазени няколко съвсем прости трика за визуално увеличаване, които ще откриете в следващите редове.

С подходящия цвят, правилната украса и акцентирането върху някои детайлите, вашата стая и дори цялото ви жилище може да изглеждат много по-големи и просторни. 

1. Светли стени

Как изглежда една стая зависи до голяма степен от нейния цвят – изборът на цветовата палитра е отправната точка при създаването или усъвършенстването на интериора.

Когато помещението е малко, то изглежда много по-голямо, ако цветовете на стените са светли, а не тъмни или прекалено ярки. В допълнение големите едноцветни пространства в пастелни тонове създават по-голямо чувство за вътрешна хармония, успокояват очите и създават допълнително усещане за простор. Заради това човек трябва да се въздържа от впечатляващи многоцветни и твърде ярки модели – без значение дали става въпрос за боя, тапети или фототапет.

Има различни варианти: за една от стените може да изберете по-изчистен фототапет, а останалите стени да боядисате в подходяща светла гама; да изберете тапети, но с по-малки шарки и орнаменти по тях, защото създават най-голямо чувство за уют; да боядисате със специална боя, която отразява повече светлина, което със сигурност ще уголеми оптически помещението. Във всички случаи се препоръчва, ако помещението е по-ниско, да се използват вертикални ивици в контрастен цвят, за да изглежда то по-високо. За целта може да се използва готов тапет на ленти.

2. Еднакви цветове за цялото помещение

Горепосоченият ефект ще се подсили, ако изберете същата цветова гама и за мебелите си, защото когато стаята има един основен цвят, всичко в нея се слива и преминава плавно и тя изглежда по-спокойна и висока. Когато килимът, завесите и мебелите са съчетани с цвета на стената, се подкрепя цялостното впечатление, което се създава още с влизането в помещението. Най-добре е да изберете такъв цвят, който не е твърде ярък и биещ на очи. За тапицерията са подходящи гладки материи.

За аксесоарите обаче важи точно обратното – нека те бъдат в ярки и разнообразни цветове. В крайна сметка това, че помещението ви е малко, далеч не означава, че трябва винаги и за всичко да избягвате многоцветните детайли. Затова смело може да изберете някоя цветна лампа, шарени чаршафи или просто комплект разноцветни домакински съдове.

3. Огледало

Увеличителният ефект на огледалната повърхност е познат още от незапомнени времена. Почти във всеки коридор или баня много често откриваме огледало, именно защото то е идеалното средство за оптично увеличение. В другите помещения като хола или спалнята използването на огледала е най-вече въпрос на вкус.

От една страна, човек може да не иска постоянно да вижда себе си, и от друга - може би огледалните повърхности не пасват на всеки интериор. Като цяло обаче те разпространяват повече светлина без значение от помещението, в което се намират и със сигурност създават чувство за по-голямо пространство.

4. Практични мебели

Етажерки с цветни книги, украшения или съдове създават неспокоен и разхвърлян вид на жилището ви. Затова по-добър избор за малките стаи са шкафовете и като цяло прибраните мебели, които са съобразени цветово с цялостния вид на стаята и които не пречат на цялостната картина за уют и подреденост. Тук важи максимата: по-малко на брой по-големи по размер мебели, които ще ви спестят достатъчно пространство. Така например ще откриете всякакви сгъваеми дивани, маси, столчета, табуретки (които
всъщност са кутии). Опитайте да оползотворите всяко празно и скрито пространство, като например под леглото или над
гардероба.

5. Големи картини

Който иска да украси стените на малката си стая с картини, трябва да спази този съвет – по-малко на брой и по-големи по размер картини – още по-хубаво е да бъдат с прости и семпли рамки. Многото малки изображения – наредени като изложба на портрети, създават неспокоен и разхвърлян вид и пораждат чувство за теснота и липса на каквото и да е свободно пространство. Същото важи и за всякакви други малки предмети като сувенири, статуетки и украшения.

6. Използвайте повече светлина

Осигурете възможно най-голям достъп на естествена светлина в дома си (споменахме за боята, която отразява повече светлина). Като цяло обаче светлината – без значение от светлинния източник, спомага за визуалното уголемяване на стаята. Най-добър вариант са обикновените стенни лампи и плафониери. Друг малък трик е да изберете дълги до пода завеси, които създават усещане за по-голяма височина.

7. Подредбата върши чудеса

В допълнение към всички съвети за подредба и поддръжка на дома, едно от най-важните правила не само за оптично уголемяване на стаята, а и за цялостния й уютен вид си остава това тя да не бъде разхвърляна. Още повече в по-малките пространства всеки обект, който не е на мястото си или многото предмети, събрани накуп, се възприемат като нарушение, което може да свие визуално големината и пространството на помещението. Килер, скрин или най-обикновен кош могат да ви свършат страхотна работа.

8. Големи плочки в баните

Несъмнено баните и санитарните помещения са най-ощетените откъм пространство части в едно жилище. Тук в помощ са ни големите плочки, за да увеличим визуално санитарното помещение. Най-подходящи са едноцветните плочките в правоъгълна форма, като за фугите е хубаво да се избере по-лека и ненатрапчива цветова схема.