Погледнете в долния десен ъгъл на картината по-долу. Ако никога не сте виждали такава диня, не сте единствените. Тази картина на Джовани Станчи от 17 век показва вид дини, каквито никой в съвремието не познава.


Динята на Станчи, която е нарисувана между 1645 и 1672 година, ни предлага поглед към времето, преди дините да бъдат изменени в следствие на култивирането. Джеймс Нийнуис, професор по градинарство в Университета в Уисконсин, използва тази картина, когато преподава на студентите си историята на развъждане на земеделските култури.

„Забавно е да отидеш в музей на изкуствата и да откриеш картина, която показва как са изглеждали зеленчуците преди 500 години“, споделя той. В повечето случаи това е единственият начин да надникнеш в миналото, тъй като е невъзможно зеленчуците и плодовете да бъдат съхранявани дълготрайно.

Динята произхожда от Африка, но след като е култивирана привиква към топлия климат в Средния Изток и Южна Европа. Вероятно е станала обичаен продукт в Европейските градини около 1600-та година. Старите дини, като тази от картината на Станчи, вероятно са били много вкусни – професор Нийнуис смята, че съдържанието на захар в тях е било доста високо, тъй като хората са ги оставяли да ферментират и от тях са правели вино. Но все пак са изглеждали съвсем различно.

С течение на времето ние сме култивирали дините така, че да придобият яркочервения цвят във вътрешната част, който познаваме днес. Това всъщност е плацентата на динята, която държи семената. Преди култивирането, тази плацента не е съдържала високи количества ликопен, който й придава червения цвят. През стотиците години земеделие, човечеството е модифицирало малките дини с бели вътрешни части в по-големи и изпълнени с ликопен версии, които познаваме днес.

Разбира се, не само цветът на дините е променен. В последните години усилено се експериментира за премахването на семената. "Това е съвсем логично следствие от култивацията", обяснява Нийнуис. Бъдещите поколения поне ще имат голямо количество снимки, на което ще могат да видят какво представляват дините със семена. Но за да видят малките, бели дини от миналото, също ще трябва да погледнат в изкуството на Ренесанса.