Методите за почистване на меката мебел са няколко, споделят от ikea.bg. Един от най-разпространените е нейното професионално изпиране, но съществуват и други ефикасни начини да върнем нейната красота. Отстраняването на оцветяванията и мазните петна е задължителна стъпка, ако искаме да имаме чист диван с висока естетика – неговата повърхност е важно да се третира внимателно и с оглед вида на тапицерията. Препоръчително е да се обработват малки участъци, за да се постигне максимална ефективност по време на хигиенната процедура.

Как да почистим дамаската на дивана с подръчни средства?

Пазарът предлага на потребителя всевъзможни препарати за почистване дамаската на дивана. Някои от тях съдържат доста агресивни съставки, които не са особено подходящи за тапицерии от кожа или други деликатни материи. Преди да се пристъпи към прането на меката мебел, е препоръчително да се оберат едрите частици с прахосмукачка, а след това да се заложи на някой от следните домашни методи:

- сода за хляб – този готварски елемент намира широко приложение в ежедневието. Освен за готвене, содата за хляб се използва и за почистването на мивки, бани, дрехи и дамаски на дивани. Успешно премахва петна по тапицерията, когато се приложи в сухо състояние, тоест се наръси, или се нанесе с влажна гъба;

- оцет и топла вода – тази комбинация може да се допълни и с препарат за съдове и по този начин да се извърши обработка на петното. Подходящо е сместа да се сложи в пулверизатор за по-голямо удобство по време на почистването. След като петното се обработи, следва да се премахнат остатъчните от почистващия материал посредством чист парцал;

- зехтин и оцет – идеалната смес за кожени дивани, чиято дамаска изисква деликатен подход. Освен почистващи свойства, формулата има и полиращ ефект. Комбинацията от зехтин и оцет може да се използва както за отделни участъци, така и за цялата дамаска от кожа;

- препарат за съдове – той се свързва с отлични резултати основно при почистването на дамаски от текстил. За да се активират съставките на продукта, същият трябва да бъде смесен с вода и по този начин да се нанесе върху материала;

- пара – чудесен начин да върнем красивия вид на меката мебел, без да подлагаме на риск нейната здравина. Уредите с пара отстраняват петната и оцветяванията по щадящ начин, без това да доведе до износването на тапицерията. Посредством парата се извършва и дезинфекция, което прави метода още по-предпочитан.

дивани

Освен изброените методи за почистване на тапицерия, можем също така да заложим и на специален сапун против петна, който се отличава от останалите с по-силните си съставки. С него е удачно да се обработи не само зоната за сядане, но и възглавниците към меката мебел, чиито калъфи се свалят в повечето случаи.

Можем ли да използваме прах за пране?

Прахът за пране също подходящо средство за отстраняването на замърсяванията от тапицерията на меката мебел. Като бонус ще получим и приятен аромат, който се задържа с месеци. За целта не са нужни особени приготовления – прахът за пране се разтваря във вода, а след това се нанася върху дамаската на дивана. Важно е да се избере качествен препарат, чиито почистващи свойства са силно изразени. С него може да се обработят още и елементи като шалтета, повърхности от дунапрен, калъфки на възглавници, протектори, столове, канапета и др.

Какво е важно за предотвратяването на повторното ѝ замърсяване?

Протекторите са практичен и естетически издържан начин да предпазим меката мебел от повторно замърсяване. Хубавото при тях е, че се предлагат с модерни дизайни, размери и материи – освен за стандартни дивани, могат да се използват и за ъглови такива.