Комуникацията е основата на всяка добра връзка и ако тя куца - нищо не върви. Затова, когато партньорът ти се е затворил в себе си и не иска да сподели какво го тревожи, трябва да предприемеш нещо.

Как да го накараш да бъде по-открит? Как да говориш с него за проблемите ви? Какво да правиш, ако си се обвързала с тих и мълчалив мъж? Може би тези 8 съвета от професионални терапевти ще ти дадат отговорите.

1. Не казвай „Трябва да поговорим“

Едва ли има по-страшно изречение от „Трябва да поговорим“. Ако предварително заявиш намерението си и определиш час, в който ще говорите, партньорът ти със сигурно ще се настрои отбранително. Вместо това е по-добре да избереш по-неангажиращо място и време.

„Консултирал съм мъже, които са готови да бъдат по-открити, докато пиете кафе в петък сутрин или докато разхождате кучето“, казва терапевтът Кърт Смит. „Много двойки с деца се оплакват, че нямат време за себе си, но обикновено можете да намерите такова, докато вършите всекидневните дейности, просто трябва да бъдете креативни.“

2. Не засягайте въпроса, когато и двамата сте уморени

Никога не започвайте важен разговор, след като той тъкмо се е пъхнал в леглото след изтощителен ден. „Не трябва да сте толкова фокусирани върху разговора, забравяйки за правилния момент“, съветва Даян Спийр. „Това, което искате, е вашият партньор да се чувства удобно, докато водите важни разговори.“

3. Обясни му защо е важно за теб

Ако партньорът ти не иска да бъде открит с теб или не иска да говорите по даден въпрос, може би трябва да му обясниш защо за теб е толкова важно.

„Поговорете със съпруга си за това как връзката ви ще се заздрави, ако знаете повече един за друг – за това, което ви ядосва или тревожи“, съветва Дебра Кембъл.

4. Не се цупи

Ако ти се струва, че партньорът ти не е напълно отдаден на връзката ви или се е затворил в себе си, е нормално да се ядосаш. Но истината е, че този гняв няма да доведе до нищо положително и продуктивно. Трябва да се стремиш към конструктивни разговори, а не към разгорещени спорове.

Гневът инстинктивно предизвиква подобна разпалена реакция и от другата страна. Ако подходиш гневно, той или ще ти отвърне със същите нападки, или просто изцяло ще откаже да говори с теб. Малко търпение и нежност ще те отведат много по-далеч, отколкото гневът.

5. Бъди открита и уязвима

Ако си позволиш да бъдеш открита и уязвима пред него, той ще ти отвърне със същото. Например, ако той е направил нещо, което те е накарало да си припомниш стара болка, говори с него, обясни му как се чувстваш. По този начин той ще види, че му се доверяваш и че се чувстваш достатъчно сигурна, за да говориш с него за миналото си. Постепенно и той ще стане по-открит с теб, защото вижда, че си имате доверие.

6. Слушай внимателно

Когато все пак любимият ти говори за нещо, което го тревожи – слушай внимателно! Не бързай да даваш съвети и веднага да заявяваш „Спокойно, всичко ще е наред!“

„Такива изрази показват загриженост, но не са активно слушане“, казва Аманда Деверич. „Обикновено по-тихите партньори са се научили да не споделят чувствата си, защото няма смисъл – по-шумните от тях винаги са ги заглушавали.“

Затова е важно следващия път, когато партньорът ти има да сподели нещо, да слушаш внимателно и да не бързаш да говориш.

„Опитай се да бъдеш тиха за 15 секунди, докато го гледаш в очите с нежно и загрижено изражение“, съветва Деверич. „Ако той продължи да говори – ти продължи да слушаш. Намесвай се само с важни изречения, а не с цели параграфи.“

7. Задавай отворени въпроси

Едва ли ще получиш отговорите, които търсиш, ако задаваш въпроси, на които се отговаря с „да“ или „не“.

„Въпроси като „Тъжен ли си?“ не оставят много поле за комуникация и са твърде резки за партньор, който се е затворил в себе си“, казва терапевтът Елизабет Ърншау. „Вместо това опитай с въпроси като „Какво става?“ или „Как мина денят ти?“

8. Не бъди твърде настоятелна

Опитвай се, когато засягаш темата или го питаш как се чувства, да не бъдеш твърде рязка или директна. Подхващай темата внимателно, иначе партньорът ти ще се чувства притиснат и няма да е напълно открит с теб.

Ако той ти отговори, че всичко е наред, не бива да го приемаш като лична обида. Ако не реагираш така, сякаш въпросът е на живот и смърт, той постепенно ще се отпусне и ще говори с теб.