Жокер: пресечната точка е удоволствието.

За да отговорите на въпроса как желанието за секс е свързано с вашето финансово състояние, трябва да разберете как се пресичат либидото и парите. Психологът Олга Калашникова отговаря на този въпрос.

 За удоволствието

И сексът, и финансите винаги са свързани с изпитването на удоволствие. От една страна говорим за удоволствие на тялото, вътрешните преживявания, физическия контакт и приятните емоции. Сексът винаги е свързан с удоволствие, както и с пари (особено ако споменем най-древната професия).

В същото време има мнение, според което материалните средства са само за оцеляване. Това отношение идва от миналото, когато наистина е трябвало да работиш неуморно, за да оцелееш и да изхраниш семейството си. В основата на парите обаче е удоволствието, не само в момента, в който ги харчим, но и когато ги печелим. Това е връзката между секса и парите.

Когато започнем да се отнасяме към секса или работата като към нещо различно от приятно и интересно изживяване, започват проблемите. Ако една жена прави секс от необходимостта да изпълни семейния си дълг, защото „е необходимо“ и „е неудобно да откажеш“, тогава не става въпрос за никакво удоволствие.

Ако влезете в сексуална връзка с отрицателни емоции (негодуване, чувство за дълг, вина или срам), тогава с течение на времето можете да развиете психосоматични проблеми и дори физически заболявания, например възпаление. Неслучайно гинеколозите казват, че миомата често се появява при жени, които нямат постоянен и качествен интимен живот. Всичко това е заради невъзможността да се насладите на секса, заради напрежение и комплекси.

 За работа и пари

Същото се случва и с работата. Когато се ангажираме с работа, само защото сме длъжни да го направим („Трябва да отида на работа“), заради чувство за вина („Срам ме е да си седя вкъщи“, „Срам ме е да правя това, което искам“), тогава парите идват трудно и често едва успяваме да свържем двата края. Това, разбира се, не означава, че ако имате късмета да работите работа, която обичате, няма да имате трудности. Винаги има пречки, които трябва да преодолеете, но в същото време самата дейност трябва да ви носи радост и удовлетворение.

Когато се радвате на парите, ги харчите приятно и лесно. Ако те се печелят трудно, всяка стотинка се харчи по същия начин - с тежест и със скъперничество. И не винаги става дума за реална липса на пари, а за желание да се харчи по най-полезния начин, за да се постигне определен начин на живот. Съществува и друга крайност, когато сте придобили лесни средства и сте ги изразходвали за много бързо време. А това показва незрялостта на човек.

 Секс и финанси

Как са свързани сексът и финансите? И двете са свързани с удоволствието и способността да изпитвате наслада. Позволете си да печелите и харчите с радост. Позволете си да се насладите на себе си, партньора си и процеса по време на секс. Това включва и храната, която е не само инструмент за оцеляване, но и източник на удоволствие.

Ако имате затруднения в някоя от областите, започнете да работите с тази, която е по-лесна за начало. Дайте си сами на себе си позволение да се наслаждавате на секса. Помислете какво харесвате в работата си и какво бихте могли да промените, за да направите работата си по-приятна.

Възниква и резонният въпрос: наистина ли хората, които са добри в секса, имат пари и обратното? Разбира се че не. И противоположната ситуация съществува. В секса всичко може да е прекрасно и без пари или всичко да върви на зле ако имате пари. Трябва да разберете, че всеки има свое минало, травми и начини за справяне с нещата. Тайната се корени в това, че ако видим тази връзка, можем да вземем ресурс от една област и да го насочим към друга. И помислете как да получите пари чрез удоволствие и помислете как да ги похарчите - посредством приятни усещания или с принуда и страхове.