Ако искате тренировките ви да бъдат успешни, първо трябва да знаете какъв е типът на тялото ви и какви упражнения са подходящи точно за вас.

Без правилния подход, няма да постигнете мечтаните резултати, затова днес решихме да се разровим за няколко фитнес насоки и сме готови да ги споделим с вас.

Ето какви са основните три типа, към които може да принадлежи вашата физика:

1. Слабо тяло с дълги крайници, което трудно трупа мускули

Това е тяло на маратонец! Нарича се още „ектоморф“. Хората с такова тяло имат малки рамене, плоски гърди, плосък корем, слаби и дълги крайници. На тях им е трудно да натрупат голяма мускулна маса, независимо колко време прекарват във фитнеса. Известни дами с такава структура са Кейт Мос, Камерън Диаз, Кейт Мидълтън и Натали Портман.

Ако искате да имате повече мускули и извивки, трябва да намалите кардио тренировките. По-добре е да се концентрирате върху интензивни силови упражнения с неинтензивно кардио.

Трябва да правите повече повторения от другите два типа и да правите по-големи почивки между сериите, за да нормализирате пулса.

Правилните упражнения за вас:

  • Най-важни са упражненията с тежести.
  • Коремни преси и други упражнения, натоварващи всички коремни мускули.
  • Не прекарвайте много време на пътеката.
  • Ако не можете да тренирате 5 дни в седмицата – няма проблем. Достатъчно е да тренирате по час три пъти седмично и да се храните обилно.

2. Закръглено или крушовидно тяло с тенденция да трупа мазнини

Ако имате проблем с отслабването и лесно трупате мазнини, тялото ви е закръглено или с крушовидна форма, имате тесни рамене, по-къси крайници и средна до едра костна структура, значи сте „ендоморф“.

Изобщо не е задължително да имате наднормено тегло, за да сте ендоморф. Едни от най-сексапилните известни дами са точно от този тип – София Вергара, Бионсе, Мерилин Монро, Дженифър Лопес.  

Хората с такъв тип тяло по-трудно отслабват, но с правилната диета и програма, всичко е възможно.

Кардиото е абсолютно задължително при този тип тяло, но е важно упражненията да са разнообразни, защото ендоморфите лесно трупат мускули, но трудно остават слаби.

Препоръчва се да изберете 3-5 разнообразни упражненията с почти никаква почивка между тях. Тренирайте с висока интензивност. Бойните изкуства са чудесно допълнение към фитнес програмата ви.

Правилните упражнения за вас:

  • Високоинтензивните интервални упражнения (HIIT) могат да дадат добри резултати.
  • Усилено кардио 2-3 пъти седмично.

3. Мускулесто тяло с бърз метаболизъм, сравнително слабо и стройно

Ако имате широки рамене с тънка талия, нисък процент мазнини и лесно трупате мускули – вие сте „мезоморф“. Най-добрият тип тяло за бодибилдинг, защото мезоморфите трупат лесно мускули и бързо свалят и качват килограми. Известни дами с такава структура са Джесика Бийл, Хали Бери, Ана Курникова и Дженифър Гарнър

Лесно ще натрупате мускули с вдигане на тежести, но ако искате да останете по-скоро слаби и стройни, трябва да наблегнете на високоинтензивното кардио 3 пъти седмично. Ако имате нисък процент телесни мазнини, можете да намалите кардиото и до 2 пъти седмично.

Подходящите упражнения за вас:

  • Високоинтензивно кардио (HIIT), ако искате да сте по-слаби. Нормалното кардио ще ви поддържа във форма.
  • Плиометрични упражнения, познати още като „скокови“ тренировки, които са хем кардио, хем силови упражнения.
  • Не пропускайте и умереното вдигане на тежести.