Ако си достатъчно привилегирована да имаш опит в областта на любовта и романтиката, тогава вероятно си имала различни връзки в миналото. Вероятно си се сблъсквала с идеята да обичаш човек, без да си влюбена в него. Ако се е случвало да изпитваш това към хора от миналото си, е възможно да не си схванала сериозността на това, което казваш. Ако някой друг ти го е казал, тогава може би си била скептична към цялата ситуация.

Защото наистина ли има смисъл да обичаш някого, без да си влюбена в него? Има ли наистина разлика между двете? Защо има разграничение или очертаване? Могат ли обичането и влюбването да променят драматично динамиката на връзката?

Това са напълно нормални въпроси, които може би си задаваш. Може да стане много объркващо, но това е любовта. Невинаги е най-лесната концепция за разбиране и не е лесно да я осмислиш. Затова ще се опитаме да ти помогнем. Така че, когато се изправиш пред такива чувства, да не си разочарована или изненадана от това, с което трябва да се справиш.

На първо място, трябва да знаеш, че любовта е много специално чувство, което не бива да се приема за даденост. Определено тя е ценна емоция, която не може просто да пренебрегнеш, когато я почувстваш. Въпреки това, мнозина от нас са склонни да използват думата „любов“ много свободно днес. Дори нещо толкова просто като опитването на вкусен сладолед, е достатъчно, за да кажем "Обичам този сладолед!". Невинни коментари като този омаловажават какво означава да обичаш нещо или някого. Много хора не успяват да разпознаят идеята за любов като благословия. Да си обичана означава, че някой изпитва много дълбоко и интимно ниво на привързаност и привличане към теб.

Не трябва обаче автоматично да приемаш, че той вече е "влюбен" в теб или че никога няма да стигне до този момент. Разбира се, някой може да те обича като приятел, но това не означава, че иска да има романтична връзка с теб или желае платоничните ви взаимоотношения да се развият в нещо повече. И макар да не е задължително да го приемеш, има съществена разлика между любовта към даден човек и влюбването в някого.

Когато си влюбена в някого, към този човек изпитваш силна страст. Разбира се, тя не е задължително автоматично да изразява сексуален намек. Да, много от това, което подхранва сексуалното желание в една връзка е именно страстта. Въпреки това тя може да бъде много повече от чисто сексуално привличане. Истинската страст е сила и интензивност - усещаш силно привличане и привързаност към друг човек. Когато си влюбена в някого, страстта може да бъде напълно пристрастяваща и разсейваща. Дори може да те „погълне“ до такава степен, че да ти е трудно да мислиш за нещо или някой друг. Искаш да започнеш романтична връзка с човека, към когато усещаш тази страст и не си склонна да се задоволиш с нещо по-малко от това.

Когато обичаш един човек, без да си влюбена в него, приятелството помежду ви не е задължително. Няма непременно да усещаш силно желание да общуваш с този човек или да установите конкретна връзка. Всъщност няма да се чувстваш принудена да изграждате връзката, която може да имате един с друг. Накратко, страстта отсъства в тези отношения.

Когато си влюбена в някого, не може да е едностранно. Можеш да си наистина такава, когато и двамата сте „инвестирани“ в това. Можеш да се влюбиш само, когато знаеш, че има нещо специално в този човек, което си заслужава да бъде оценено. Разбираш, че си истински влюбена, когато можеш да споделиш тази страст с някой друг.