Нови изследвания показват, че медът може да подобри нивата на кръвната захар и холестерола. Проучването е публикувано в научното списание "Nutrition Reviews" и е проведено от учени от университета в Торонто.

Те се фокусират върху 18 различни контролирани изследвания, които включват повече от 1110 респондента и продължават средно около два месеца. Изследователите искат да разберат какво и колко влияние има медът върху сърдечно-съдовите метаболитни рискови фактори.

Резултатите показват, че медът има положителен ефект върху здравето на сърцето, тоест има благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар и холестерола.

Участниците предимно консумират около две пълни чаени лъжички мед на ден, но е установено, че суровият мед е по-полезен - преработеният не е толкова ефективен, когато става дума за ползи за тялото. Между другото, суровият мед е лекарство, което е абсолютно натурално, необработено, непастьоризирано, нефилтрирано.

„Тези резултати са изненадващи, като се има предвид, че медът е приблизително 80 процента захар. Но той също така е сложен състав от захар, протеини, органични киселини и други често срещани и редки биоактивни съединения, които са много полезни за здравето“, заключават изследователите.

„Медът е богат на антиоксиданти, които са полезни за здравето на сърцето. Съдържа флавоноиди, които имат способността да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, но също така и феноли, които намаляват риска от сърдечни заболявания и предпазват клетките от оксидативен стрес“, казва диетологът Катрин Хервазио.

Тя добавя, че суровият мед не е претърпял никаква обработка, поради което запазва повечето си хранителни вещества и антиоксиданти от обработения. „Консумирането на мед в естественото му състояние е най-добрият вариант“, казва Катрин.

Експертите твърдят, че една до две чаени лъжички суров мед на ден са достатъчни, за да си набавите необходимите за здравето хранителни вещества.